Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κόλαφος για την κυβέρνηση η έκθεση της Κομισιόν προς το Ecofin



Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει την κοινή γνώμη ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα , τα έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση ( σε διεθνή συνέντευξή του αυτό το ποσοστό μάλιστα το ανέβαζε στο 90%) ...


και ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, αλλά η έκθεση της Κομισιόν προς το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Μαρτίου είναι αποκαλυπτική.

Χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα από αυτήν του αναθεωρημένου μνημονίου που δόθηκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα και αποτυπώνει σε αριθμούς τα νέα μέτρα έως το 2015 . Ζητά δε αυτά να υπογραφούν από τους υπουργούς και την ελληνική πλευρά, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η κυβέρνηση χάνει και πάλι το στόχο των εσόδων από τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011.

Εκτιμά, παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει φέτος πιο πολλά από όσα υπολογίζει για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους(?), τη στιγμή που δίδεται μάχη στο εξωτερικό για ευνοϊκή «επιμήκυνση» και το δικαίωμα επαναγοράς των παλαιών ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα ανοίγει ξανά το μέτωπο του ασφαλιστικού, ακόμη και για τις βασικές συντάξεις, αφού επανεξετάζεται η μεταρρύθμιση του 2010. Το ίδιο ισχύει για το εργασιακό, για το οποίο θα κριθεί τον Ιούλιο αν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις.

Εξάλλου, ανεπαρκείς κρίθηκαν οι έως τώρα αλλαγές στην υγεία και στα κλειστά επαγγέλματα.

Δέκα μήνες λοιπόν μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και ενώ έχουν μεσολαβήσει τρεις αναθεωρήσεις και ο προϋπολογισμός της ελληνικής οικογένειας έχει γονατίσει σε σημείο εξαντλήσεως , η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη στο… σημείο μηδέν.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην κοινότητα των οικονομολόγων , είναι το γεγονός ότι η τρόικα παρότι βλέπει να αποτυγχάνει παταγωδώς το Μνημόνιο ως εργαλείο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δεν στρέφεται στην ανάπτυξη και περιορίζεται συνεχώς όλο και σε νέα μέτρα που βυθίζουν την ελληνική οικονομία περισσότερο στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.





http://www.politis-gr.com/2011/02/28/κόλαφος-για-την-κυβέρνηση-η-έκθεση-της/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου