Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Την «Κόλαση του Δάντη», κινδυνεύει να ζήσει η Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.





Μάχες σε όλα τα επίπεδα για το Μεσοπρόθεσμο

και τον Εφαρμοστικό Νόμο την ερχόμενη εβδομάδα


Αγωνία για τη στάση των βουλευτών


Ποιες ελπίδες δημιούργησε η αναβάθμιση του Βενιζέλου


Η πλάγια συναίνεση της αντιπολίτευσης


Βαραίνει το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό






Εικόνες, που θα θυμίζουν την «Κόλαση του Δάντη», κινδυνεύει να ζήσει η Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Από τη Δευτέρα έως (τουλάχιστον) και την Πέμπτη το τοπίο αναμένεται να πάρει φωτιά εν όψει.....
 της συζήτησης και της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου.


Είναι πλέον φανερό ότι οι οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και οι κοινοβουλευτικές εξελίξεις οδηγούνται σε πύκνωση, ενώ για άλλη μια φορά θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων των πλευρών. Το αποκαλούμενο «Μνημόνιο 2» θα πρέπει να έχει λάβει την έγκριση της Βουλής μέσα στις επόμενες επτά ημέρες υπό την απειλή της μη καταβολής της πέμπτης δόσης στη χώρα μας.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έγινε γνωστό, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο.


Λογικά η διαδικασία της ψηφοφορίας θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης, ενώ μια παράμετρος που θα παίξει ρόλο σε αυτό είναι και...


η στάση των «Αγανακτισμένων», καθώς και των διαδηλωτών, που θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος εκείνες τις ημέρες. Αυτός είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος σκόπελος. Ήδη πάντως μειώθηκε από τρεις σε δύο μέρες ο διαθέσιμος χρόνος για τη συζήτηση στη Βουλή. Θα ακολουθήσει ο Εφαρμοστικός Νόμος, που παραδίδεται σήμερα Παρασκευή στα κόμματα για να τον επεξεργαστούν. Η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει τη Δευτέρα και με διαδικασίες εξπρές θα συζητηθεί -για μια και μόνο φορά- την Τρίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να περάσει από την Ολομέλεια ως «κατεπείγον νομοσχέδιο» την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Το νομοσχέδιο αυτό, που θα έχει πολλά άρθρα, ουσιαστικά εξειδικεύει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Από τις αλλαγές σε θέματα φορολογίας και μείωσης επιδομάτων κ.λπ. μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Μάχες παντού


Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια αυτού του τετραημέρου οι «μάχες» θα μαίνονται σε όλα τα επίπεδα. Εντός και εκτός Βουλής. Μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Και μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα. Το σκηνικό προβλέπεται μάλιστα ακόμη πιο «τραχύ» σε σύγκριση με το κλίμα, που επικράτησε κατά το τριήμερο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό. Μια συζήτηση που σε γενικές γραμμές ενίσχυσε τη θέση της κυβέρνηση. Αλλά αυτή τη φορά το κλίμα θα είναι πολύ διαφορετικό και συγκρουσιακό. Κατ’ αρχάς αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο εύρος των κοινωνικών κινητοποιήσεων, που θα εκδηλωθούν από Δευτέρα. Όχι μόνο για την πίεση που θα ασκηθεί προς την κυβέρνηση επί του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και γιατί θα φανεί πόσο θα επηρεαστούν οι γενικότερες εξελίξεις στο πλαίσιο της «νέας μεταπολίτευσης», η οποία όπως όλοι αναγνωρίζουν επέρχεται.


Τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Από το μέγεθος των αντιδράσεων, επίσης, θα κριθεί και η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής ο Αλέκος Αθανασιάδης, από την Κοζάνη επιμένει ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο (μολονότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), διότι διαφωνεί με τις ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση ποσοστού της ΔΕΗ. Υπάρχουν επίσης και ορισμένοι άλλοι βουλευτές, που κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, αν και στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι την τελευταία στιγμή δεν θα υπάρξουν διαρροές και ότι όλοι θα λάβουν υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα, ιδιαίτερα τον κίνδυνο να μην εκταμιευθεί η πέμπτη δόση και να βρεθεί η Ελλάδα ενώπιον της χρεοκοπίας. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λιάνη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 155 βουλευτές και αν ο κ. Αθανασιάδης επιμείνει μέχρι τέλους κινδυνεύει να μείνει με 154. Επομένως τα πράγματα είναι (έστω και σε θεωρητικό επίπεδο) σε οριακό σημείο.


Ο «Μπένι» άλλαξε το κλίμα


Μια ισχυρή νότα αισιοδοξίας έδωσε πάντως ο ανασχηματισμός και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του να προσεγγίσει με περισσότερο «πολιτική» διάθεση την κατάσταση σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εξέλιξη αυτή επέδρασε ανασχετικά σε ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι τον είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές διαδικασίες του 2007 και τώρα συγκαταλέγονταν μεταξύ εκείνων, που σκέπτονταν είτε να καταψηφίσουν είτε να παραιτηθούν, όπως έπραξαν οι Γ. Φλωρίδης και Εκτ. Νασιώκας. Οι βουλευτές αυτοί έχουν τώρα έναν επιπλέον λόγο να πειθαρχήσουν, διότι τυχόν διαφοροποίησή τους θα έπληττε προσωπικά και τον κ. Βενιζέλο. Ούτως η άλλως την ένταση μεγαλώνει η σύντμηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι για τον Εφαρμοστικό Νόμο (που αρχικά φαινόταν μάλιστα ότι θα είναι περισσότεροι του ενός) θα υπήρχε άνεση χρόνου για τη συζήτησή του.


Δείγματα συναίνεσης


Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, αν δεν είχε δείξει «κατανόηση» επί της διαδικασίας ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όταν του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει σχετικά ο κ. Βενιζέλος. Αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύθηκε ως μια μορφή συναίνεσης, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν ουδέποτε η διαδικασία του κατεπείγοντος για νομοσχέδια γινόταν ευρέως αποδεκτή. Και γι' αυτό και πέρα από το τεχνικό ή το κοινοβουλευτικό ζήτημα αποκτά εν προκειμένω και σαφές πολιτικό περιεχόμενο, δοθέντος ότι η Ν.Δ., μολονότι καταψηφίζει, συμφώνησε στην αναγκαιότητα να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός. Πάντως ακόμη και αν, παρά την ένταση και τις αντιδράσεις, εξελιχθεί ομαλά η κατάσταση και δεν προκύψουν απρόβλεπτες εξελίξεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φανεί αυτόματα και φως στο βάθος του τούνελ. Όσοι αξιόπιστοι παράγοντες έρχονται σε επαφή με τα ξένα κέντρα αποφάσεων των δανειστών μας, σημειώνουν ότι θα λάβουμε μεν, εκτός απροόπτου, την πέμπτη δόση, αλλά το κλίμα βαραίνει διαρκώς για την Ελλάδα στο εξωτερικό και κατ’ άλλους η υπομονή εξαντλείται. Αυτό λέγεται ότι διαπίστωσε και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, με το οξύ ένστικτό του, στις πρώτες επαφές του που είχε. Το αποτέλεσμα είναι να προβάλλεται πλέον ως «μονόδρομος» η γρήγορη ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Μόνο που όπως μαρτυρούν η «πλατεία», αλλά και οι δημοσκοπήσεις η κοινωνία δεν αποδέχεται να πληρώσει άλλο αυτή το μάρμαρο...



Aπό το http://www.attikipress.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου