Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Ελβετίδα υπ. Οικονομικών: Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη φορολογία των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία!

Αποκαλυπτική ήταν η απάντησης της υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας Eveline Widmer-Schlumpf στην ερώτηση του Ελβετού ελληνικής καταγωγής βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης των καταθέσεων Ελλήνων στιες ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newscode η ελβετίδα υπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την φορολόγηση αυτών των καταθέσεων ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελβετία επιδιώκει....
 τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στον τομέα της φορολογικής απάτης. Για την ιστορία η Ελβετία από το 2005 επιδιώκει την υπογραφή ενός νέου πρωτοκόλλου, που θα έδινε τη δυνατότητα να φορολογούνται στην Ελλάδα τα περιουσιακά στοιχεία.Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Ελβετικής Βουλής, η απάντηση στη σχετική επερώτηση Βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη από την υπουργό oικονομίας Eveline Widmer-Schlumpf, έχει ως εξής:


«Απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή Ζησιάδη Ιωσήφ με θέμα «Υποστηρίζει η Ελβετία την διαφυγή φόρων από την Ελλάδα;».


Στις 14.06.11 δόθηκε η παρακάτω απάντηση από την κα. Eveline Widmer-Schlumpf, Υπουργό Οικονομικών Ελβετίας:


«Η συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, φέρει ημερομηνία 16 Ιουνίου 1983. Αυτή η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας δεν έχει ποτέ αναθεωρηθεί από τότε, γι'αυτό εξακολουθεί να περιέχει διατάξεις για την ανταλλαγή πληροφοριών, οι οποίες περιορίζονται στην παροχή πληροφοριών για τους σκοπούς της ορθής εφαρμογής της συμφωνίας.


Για αρκετά χρόνια, η Ελβετία έχει προσπαθήσει να προσαρμόσει αυτή τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με τις εξελίξεις στον τομέα της πρόσβασης σε τραπεζικές πληροφορίες. Από το 2005, η Ελβετία επεδίωξε να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών στις περιπτώσεις φορολογικής απάτης, χωρίς όμως η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο Ελβετικό αίτημα.


Το 2009, η Ελβετία ανακοίνωσε την προθυμία της να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών κατά την έννοια του άρθρου 26 της Σύμβασης του ΟΟΣΑ και να παράσχει πληροφορίες για την ορθή χρήση του εθνικού φορολογικού δικαίου των κρατών-μελών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.


Με τη συμφωνία σε ένα τροποποιητικό Πρωτόκολλο μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας θα μπορούσε αυτός ο στόχος να υλοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου του 2010.


Τα Ομοσπονδιακά Κοινοβούλια θα πρέπει να συναινέσουν στο Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελλάδα με την τελική ψηφοφορία της 17ης Ιουνίου 2011 προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία από την πλευρά της Ελβετίας.


Αυτή η νέα κατάσταση θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν, στη συνέχεια, ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες θα φορολογούνται στην Ελλάδα»


Τμήμα ειδήσεων defencenet.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου