Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Γ.Σφακιανάκης:Η αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης ξεκίνησε από έναν αποτυχημένο οικονομολόγο αλλά πετυχημένο πολιτικό τον Α.Παπανδρέου.





Στην πλειονότητα των Ελλήνων, τους πολιτικούς και την κοινωνία χρεώνει την κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Banque Saudi Fransi Γιάννης Σφακιανάκης.







Εντοπίζει μάλιστα την απαρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στις περιόδους...
 διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς τον αποτυχημένο οικονομολόγο αλλά πετυχημένο πολιτικό.






Στηρίζει αυτή την άποψη στο γεγονός ότι κατόρθωσε να καταστήσει το κόμμα του ως το βασικό παράγοντα πολιτικής με την υποστήριξη των συνδικάτων στα οποία παρείχε προνόμια.






Στο άρθρο γνώμης του που δημοσιεύεται στους Financial Times επισημαίνει πως οι νεοέλληνες θα αφεθούν στη δική τους τραγωδία όταν ξεφουσκώσει η κρίση, τονίζοντας ότι το πολιτικό πεδίο της Ελλάδας έχει διαποτιστεί με κατεστημένα συμφέροντα, με την ενδημική κλεπτοκρατία και τη δωροδοκία.






Αναφέρεται στα κακώς κείμενα που ταλανίζουν ως σήμερα την πολιτική σκηνή, επισημαίνοντας ότι και η συντηρητική παράταξη εφάρμοσε την ίδια πολιτική με βάση τα κατεστημένα συμφέροντα και την διαφθορά (…) διαιωνίζοντας την ευνοιοκρατία και την κακή διαχείριση.






Η κριτική του στο πολιτικό σύστημα διακόπτεται στην περίοδο της διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να πάρει τη θέση της η κριτική στην ευρύτερη Αριστερά η οποία, όπως σημειώνει, είναι πνευματικά πτωχευμένη.






Ο Γιάννης Σφακιανάκης έχει επαινετικά σχόλια για τη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, τονίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση πάλεψε σκληρά και για μεγάλο διάστημα προκειμένου η χώρα να εισέλθει στην Ευρωζώνη.






Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εκτιμά ότι είναι αναπόφευκτη, επισημαίνοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε συμβεί προτού επιτευχθεί η συμφωνία για τα πακέτα διάσωσης.






Εξίσου απαραίτητες θεωρούνται για τον Γιάννη Σφακιανάκη και οι ευρύτερες αλλαγές, όπως ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικοποιήσεων και μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας.






Αυτό που απαιτείται πέρα από την αναδιάρθρωση, καταλήγει, είναι μια αλλαγή σε επίπεδο ολόκληρης γενιάς, αλλαγή ήθους, ηθικής και πολιτικής




ΠΗΓΗ: NEWS247.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου