Από την έντονη διάθεση αυτοκριτικής χαρακτηρίστηκε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ανάμεσα στα όσα ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ξεχωρίσαμε τα εξής:
•«Πέσαμε έξω στις προβλέψεις και στους στόχους γιατί είχαμε χειρότερη αφετηρία από αυτή που υπολογίσαμε» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι οι αγορές δύσκολα θα ανοίξουν το 2012.
•Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης.
•Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο....
να υπάρξει τέλος στις πιστωτικές κάρτες.
•Εξήγγειλε την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλα τα δημόσια πρόσωπα, όπως γιατροί του ΕΣΥ, στελέχη του Δημοσίου κ.λπ.
•Συνέδεσε άμεσα την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή και του βασικού εφαρμοστικού νόμου που απαιτείται, με την χορήγηση της πέμπτης δόσης του δανείου από την τρόικα.
•Ανακοίνωσε την ισχύ του κεφαλικού φόρου μέχρι το 2015, δηλαδή μέχρι το τέλος του προγράμματος,«βαφτίζοντάς» τον προσφορά αλληλεγγύης.
Ο υπουργός τόνισε πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι απαραίτητο διότι η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με έλλειμμα 24 δισ. ευρώ.
«Το κάνουμε για να μπορούμε να πληρώνουμε τις ανάγκες του κράτους. Τιθασεύει τα ελλείμματα και μπορεί να ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως η αξιολόγηση είναι θετική αλλά «για λόγους που είναι πέρα από εμάς οι αγορές δύσκολα θα ανοίξουν το 2012».
«Η χώρα για να πάρει τα χρήματα πρέπει να έχει σχεδιασμό και να μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας ότι σε όλη την Ευρώπη γίνονται συζητήσεις για νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα υπό τον όρο όμως της ύπαρξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Θετική η αξιολόγηση της Τρόικας, αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο ίδιος.
Όπως διευκρίνισε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου.
«Υπήρξαν περιορισμοί της Eurostat οι οποίοι μας ανάγκασαν να στραφούμε σε άλλες παρεμβάσεις για τη μείωση του ελλείμματος», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε: «Για αυτό θα κάνουμε και τις επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 6 δισ. ευρώ».
Για το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα διοικείται από την τρόικα, αλλά θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από αυτή!
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί κατά 150.000 άτομα στα επόμενα 5 έτη. «Δυστυχώς η χώρα είναι καταχρεωμένη, άρα και όλοι οι πολίτες της», παραδέχτηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου