Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η κρίση βαθαίνει...

Τελειώνοντας το επετειακό αφιέρωμα στη νίκη του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στον Πρωθυπουργικό θώκο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατρακύλησε ακόμη παρακάτω, στα 2,19 ευρώ. Η Τράπεζα με την αμύθητη περιουσία, η τράπεζα της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία .... κουράζεσαι να τα μετρήσεις, η τράπεζα που στήριξε και ανόρθωσε την οικονομία της χώρας μετά την μικρασιατική καταστροφή απαξιώνεται καθημερινά.
Ένα μόνον απλό δεδομένο αφιερωμένο σε όσους ακόμη υποστηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Από την ημέρα που εκλέχθηκε Πρωθυπουργός μέχρι σήμερα η πτώση της τιμής της Εθνικής πρόσθεσε στο Έλλειμμα 2010 και 2011 (έως 4 Οκτωβρίου 2011) συνολικά περίπου 1,8 δις ευρώ. Αν δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι είχαν καταφέρει να κρατήσουν την τιμή της μετοχής της Εθνικής στα επίπεδα που την παρέλαβαν, θα είχαμε 1,8 δις ευρώ λιγότερο Έλλειμμα. Την ίδια ώρα 30.000 άνθρωποι με την φόρμουλα της εργασιακής εφεδρείας πρόκειται σύντομα να χάσουν την δουλεία τους. Ξέρετε πόσα θα κερδίσει ο κρατικός προϋπολογισμός από αυτή την ανάλγητη πολιτική; Δηλαδή πόσο θα μειωθεί το Έλλειμμα; Μόνο 200 εκατ. Ευρώ! Τι να προσθέσουμε εμείς και πώς να χαρακτηρίσουμε τους υπεύθυνους, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
Πάμε τώρα στην μεγάλη εικόνα: Την παγκόσμια οικονομική συγκυρία.
Τα μηνύματα για την επερχόμενη παγκόσμια ύφεση πολλαπλασιάζονται. Η χρεοκοπία της...
Γάλλο-Βελγικής DEXIA είναι ακόμη ένα κακό νέο. Τα εγχώρια ΜΜΕ απέδωσαν την χρεοκοπία της εν λόγω τράπεζας στην Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση. Δεν είναι όμως έτσι. Η εν λόγω τράπεζα δεν χρεοκοπεί γιατί έχει Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα. Εξ’ άλλου το Ελληνικό Δημόσιο εξυπηρετεί μέχρι σήμερα έγκαιρα τις λήξεις χρέους. Άρα αφού μέχρι σήμερα όλες οι λήξεις των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων εξυπηρετήθηκαν κανονικά, που είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι η υπέρμετρη μόχλευση Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων από την εν λόγω τράπεζα σε παλαιότερες εποχές.
Τα είχε πει και γράψει ο Κ. Μαρξ «οι δομές που παράγουν πλούτο τελικά προκαλούν τις κρίσεις». Πως μεταφράζεται αυτό στις ημέρες μας; Οι δομές (δηλαδή η μόχλευση) που παράγουν πλούτο (δάνεια με ενέχυρα παλαιά δάνεια που είχαν ενέχυρα τα εσχάτως απαξιωμένα και παλαιότερα ΑΑΑ Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα) τελικά προκαλούν τις κρίσεις. Δηλαδή, απαξιώθηκαν τα Ελληνικά Ομόλογα και έπρεπε να αντικατασταθούν ως ενέχυρα με νέα αξιόπιστα ομόλογα ή μετρητά. Αυτό δεν ήταν εφικτό και τα δάνεια καταπίπτουν συμπαρασύροντας στην καταστροφή την DEXIA.
Τις επόμενες ημέρες να είστε σίγουροι θα ακούσετε και νέες χρεοκοπίες τραπεζών και νέα περιοριστικά μέτρα σε αρκετές από τις Εθνικές Οικονομίες της Δύσης. Η κρίση βαθαίνει και τα χειρότερα είναι μπροστά.
Ποια είναι η λύση; Πως θα εξελιχθεί αυτή η κρίση;
Κατ’ αρχήν για να εξηγούμαστε. Πανάκεια λύση για την επικείμενη κρίση δεν είναι δυνατόν να βρεθεί. Αφού το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο αρνείται να συνεργαστεί αποδεχόμενο εθελοντικά και χωρίς πολλές αντιρρήσεις ένα γενναίο κούρεμα (haircut) του συνόλου του κρατικού χρέους προβληματικών δημοσιονομικά κρατών όπως η Ελλάδα, τότε είναι υποχρεωμένο να υποστεί την πολεμική περιπέτεια σε μείζονα κλίμακα. Δηλαδή σε απλά Ελληνικά, αφού δεν βρίσκεται πραγματική λύση, ήτοι κούρεμα (haircut) επί του συνόλου του χρέους των προβληματικών δημοσιονομικά χωρών, τότε θα γίνει ένας πραγματικός ή mini παγκόσμιος πόλεμος.
Εκεί μας κατάντησαν οι ανόητοι νεοφιλελεύθεροι! Να συζητάμε για παγκόσμιας ή μείζονος κλίμακας πολεμική αναμέτρηση, ως μοναδική διέξοδο που θα σώσει τον πλανήτη από την οικονομική κρίση. Κατάντια για το ανθρώπινο γένος. Ο Παγκόσμιος Πολιτισμός κινδυνεύει να εξαφανισθεί από τον Νεοφιλελευθερισμό!
 
Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου