Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πρώην Υπ. Οικονομικών Αργεντινής: «Αυτά τα μέτρα θα σας σκοτώσουν»




Για το αδιέξοδο των μέτρων που επιβάλλονται στην Ελλάδα, μίλησε σε συνέντευξη της στην Ελευθεροτυπία η πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Μοντέρο, που βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο συνεδρίου για τη γεωργική ασφάλιση. «Δεν μπορείτε να λάβετε περισσότερα δάνεια μόνο για να πληρώσετε το χρέος σας. Πρέπει... να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις για την πληρωμή του εξωτερικού χρέους σας και οι γαλλογερμανικές τράπεζες να σας βοηθήσουν. Έχουν μερίδιο ευθύνης γιατί σας έδωσαν χρήματα για ν’ αγοράσετε προϊόντα από τις δικές τους χώρες», δηλώνει μεταξύ άλλων η Μοντέρο .
Αναλυτικά όλη η συνέντευξη από το www.enet.gr:
Ελλάδα και Αργεντινή βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους…
«Ελλάδα και Αργεντινή είμαστε σε δρόμους παράλληλους… Εχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά ως λαοί, τον ίδιο ψυχισμό. Οταν συνέβη η κρίση το 2001, είχαμε κατάτι μικρότερο έλλειμμα από το δικό σας. Ηταν στο 150% του ΑΕΠ αλλά σήμερα έχει κατεβεί στο 40%. Ο κόσμος στην Αργεντινή πέρασε πολύ δύσκολα, βγήκε στους δρόμους. Από το 2001 που ξέσπασε η κρίση ώς το 2010, υπήρξε μεγάλη αναταραχή. Αλλάξαμε 5 φορές πρόεδρο στη χώρα μας. Σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τότε. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε στο 54%».
Πώς είναι τα πράγματα σήμερα;
«Οι δείκτες της οικονομίας μας έχουν βελτιωθεί. Το 2001 είχαμε ανεργία στο 25%, σήμερα έχει κατεβεί στο 8-9%. Από 54% που ήταν το ποσοστό ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας, κατέβηκε στο 20%. Βέβαια, αναγκαστήκαμε να κάνουμε και να ξανακάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Το 2001-2 αντιστοιχούσε 1 δολάριο σε 1 πέσος, η αναλογία άλλαξε σε 1δολάριοπρος 3 πέσος και σήμερα έχει βελτιωθεί η αναλογία υπέρ του πέσος. Στην Αργεντινή επιτέλους έχουμε διαπραγματευτεί νέους οικονομικούς όρους. Ομως εσείς δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα λόγω του ευρώ».
Τι συνέβη στην Αργεντινή με το θέμα της διαφθοράς; Πολλοί Ελληνες είναι εξοργισμένοι με την πολιτική ηγεσία του τόπου, διότι η διαφθορά δεν τιμωρείται…
«Αυτό το θέμα δεν το έχουμε λύσει ούτε εμείς ακόμη και σήμερα. Υπάρχει μεγάλη διαφθορά και στην Αργεντινή».
Οι Έλληνες είναι εξοργισμένοι και με την Ευρώπη…
«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει το πρόβλημα. Αυτού του είδους τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα και θα σας «σκοτώσουν». Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σ’ αυτές τις δανειακές υποχρεώσεις• ότι ο κόσμος υποφέρει, δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Για την Ελλάδα το ευρώ είναι υψηλό σε σχέση με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υπάρχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατανάλωσης, γιατί η ευρωπαϊκή αγορά ευνοεί την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει 167% του ΑΕΠ χρέος. Οι Ελληνες να υποφέρουν από την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συντάξεις, τη φτώχεια και την ίδια στιγμή ν’ αυξάνεται η φορολογία».

Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από την κρίση;
«Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στον εαυτό της και να κοιτάξει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της. Πρέπει ν’ αποκτήσει ανταγωνιστική οικονομία. Είσαστε μια χώρα που έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές. Εχει γεωργία, έχει μεταλλεύματα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τους πόρους της για την παραγωγή ενέργειας. Ζείτε σε μια περιοχή με στρατηγική θέση• εκμεταλλευτείτε τις υλικοτεχνικές σας υποδομές. Εμείς, όταν συνέβη αυτό στην Αργεντινή, θελήσαμε να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματά μας. Είχαμε γεωργία αλλά σήμερα είμαστε ο υπ’ αριθμόν 1 παραγωγός σόγιας στον κόσμο. Βελτιώσαμε τις παραγωγές μας στο κρέας, προωθήσαμε την αγροτοβιομηχανία μας. Αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στη γεωργία στο 50%, κοιτάξαμε τη βιομηχανία μας. Δεν τα λύσαμε όλα, αλλά σήμερα είμαστε σαφώς καλύτερα».


WWW.TSANTIRI.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου