Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

«Η ελληνική χρεοκοπία και τα Σκόπια»

 





Παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η επιχειρηματική κοινότητα των Σκοπίων, δεν αναμένει η κρίση να επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σε αντίθεση με τους οικονομολόγους που δηλώνουν απαισιόδοξοι.
Ο υπουργός Οικονομικών Ζόραν Σταβρέσκι, είπε ότι η πτώχευση της Ελλάδας... είναι αναμενόμενη και θα έχει συνέπειες στη σταθερότητα του ευρώ και της ευρωζώνης καθώς και στην εγχώρια οικονομία.
Ο Μίτκο Αλέκσοφ της Ένωσης των Εμπορικών Επιμελητηρίων, λέει ότι πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη η δομή των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα. Η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι κυρίως μεταποιητικές των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας καθώς και άλλων βιομηχανιών επεξεργασίας, η βιωσιμότητά τους θα εξαρτηθεί από την πώληση των παραγόμενων προϊόντων, και όχι από την κατάσταση της οικονομίας που επικρατεί στη χώρα τους.
«Αυτές οι αναταράξεις που παρατηρούνται σήμερα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνουν αντιληπτές, ώστε να αντιδράσουμε ανάλογα αξιολογώντας τη συνολική κατάσταση και τι θα μπορούσε να συμβεί στην πΓΔΜ. Περιμένουμε να έχουμε μια μικρή αύξηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να είναι πιο παραγωγικές με τη μείωση ορισμένων δαπανών τους».
Η εξέλιξη όμως των μεγάλων εταιρειών επαφίεται αποκλειστικά σε αυτές, προσθέτει ο Αλέσκοφ. «Η όποια κίνησή τους, εξαρτάται από την απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών αυτών, εξαρτάται από την στρατηγική που θα ακολουθήσουν , αν δηλαδή, είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν μέρος του κεφαλαίου τους».
Η καθηγήτρια Ιρένα Κικέρκοβα λέει ότι «η Ελλάδα είναι μία από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της πΓΔΜ , όπως είναι φυσικό, η κρίση δεν θα μείνει έξω από τις εταιρείες που επενδύουν στη χώρα μας».
«Όταν έχουμε τόσες πολλές εξαγωγές και εισαγωγές από τη χώρα αυτή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν πολύ μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα, όπως επίσης και οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες που αποτελούν το ελληνικό τραπεζικό κεφάλαιο, όπως η Alpha Bank, που επηρεάζει σημαντικά την οικονομία».
Στα Σκόπια υπάρχουν τώρα 300 ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται πάνω από 25 χιλιάδες άτομα.
Πηγή: РСЕ/echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου