Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κοινωνικό κράχ: Στο 23% η πραγματική ανεργία μέχρι το τέλος του 2011







Για πραγματική ανεργία που θα φθάσει ώς τα τέλη του 2011 στο 22% με 23% και από το 2012 στο 25% έκανε λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτού Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤπου δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.







Ο Κ. Ρομπόλης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» μαζί με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιωάννη Ληξουριώτη.






«Πρέπει να μιλάμε με όρους κοινωνικού και οικονομικού κράχ. Το 1961 όταν είχαμε...


 μετανάστευση 26,1% με λιγότερο εργατικό δυναμικό. Η ανεργία θα εξελιχθεί στο σοβαρότερο πρόβλημα της κοινωνίας και της οικονομίας» επισήμανε.






«Όταν στο ιδιωτικό τομεα μειώνεις τους μισθούς κατά 1% το ΙΚΑ χάνει 150 εκατ. ευρώ από εισφορές και υπάρχουν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στη οικονομία» σημείωσε.






Ο κ. Ρομπόλης ζήτησε τον επανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής: «Δεν μπορείς να πιέζεις προς τα κάτω τους δύο πιο παραγωγικούς τομείς, επιχειρήσεις και εργασία. Πρόκειται για shock therapy» τόνισε χαρακτηριστικά.






Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, οι επόμενες γενιές θα πρέπει να πληρώνουν πάρα πολλούς φόρους για να γίνει επανεκκίνση της οικονομίας.






Από την πλευρά του, ο κ. Ληξουρώτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην αγοράς εργασίας. «Δεν έγινε τίποτε θεαματικό με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ υπάρχει εργασιακή ακαμψία στο χώρο των ΔΕΚΟ» ανέφερε.






«Για την αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να προσανατολιστούμε σε προγράμματα αμειβομένων επανακαταρτίσεων για προσλήψεις, κατάργηση οριζόντιων αυξήσεων αποδοχών χωρίς σύνδεση με την παραγωγικότητα καιεπαναδιαμόρφωση καθεστώτος εργασίας στις ΔΕΚΟ» δήλωσε.






ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου