Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Διαδηλωτές σκότωσαν 10 ξένους εργαζόμενους








Δέκα ξένοι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σήμερα κατά την επίθεση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μαζάρι-Σαρίφ, μεγάλη πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν, από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το πρόσφατο κάψιμο ενός.............
 Κορανίου στις ΗΠΑ, είπαν στελέχη της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.




."Δέκα υπάλληλοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από τους διαδηλωτές. Όλοι οι νεκροί ήταν ξένοι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λαλ Μοχάμαντ Αχαμντζάι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Μαζάρι-Σαρίφ.



Ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) στην Καμπούλ, Ντον μακ Νόρτον, δήλωσε "ότι είναι ενήμερος για ένα περιστατικό στο γραφείο μας στη Μαζάρ. Προσπαθούμε να επαληθεύσουμε τα γεγονότα".



Οι περίπου 200 διαδηλωτές έκαναν προηγουμένως πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ για να διαμαρτυρηθούν τόσο για το κάψιμο του Κορανίου στις ΗΠΑ όσο και για την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.



Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει από ένα μουσουλμανικό τέμενος στην πρωτεύουσα, μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Οι επικεφαλής, συμπεριλαμβανομένου του Μουλά, που οδηγούσαν την πορεία, αρνήθηκαν να απαντήσουν στον Τύπο.



"Στο τέμενος, ο Μουλάς μας ενθάρρυνε να διαδηλώσουμε για το κάψιμο ενός Κορανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά της εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στο Αφγανιστάν", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διαδηλωτές, ο Μαουλαντάντ.



Πανό με τυπωμένα συνθήματα ήταν ορατά στην πορεία, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η εκδήλωση δεν ήταν "αυθόρμητη".



"Θέλουμε την αποχώρηση" από το Αφγανιστάν "των βρώμικων καθαρμάτων", των Αμερικανών και όλων των στρατιωτών τους, μπορούσε να διαβάσει κάποιος στα αγγλικά σε ένα από αυτά, ενώ σε άλλα ήταν γραμμένο, "Θάνατος στην Αμερική", στην διάλεκτο Dari, μία από τις δύο επίσημες γλώσσες.



Οι διαδηλωτές, που έκαψαν μια αμερικανική σημαία, παρέλασαν φωνάζοντας, "δεν θέλουμε την Αμερική στο έδαφος μας".



"Πλησιάζουμε το σπίτι του Φαραώ (του καταπιεστή, σ.σ.). Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ", φώναζαν φθάνοντας στην πλατεία Μασούντ απ' όπου αρχίζει η υπέρ-ασφαλής πρόσβαση που οδηγεί στην αμερικανική πρεσβεία.



Ο αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επιβεβαίωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Ουάσιγκτον σχετικά με την πιθανή εγκατάσταση μόνιμων βάσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά το 2014, ημερομηνία κατά την οποία ο διεθνής συνασπισμός, που κατά τα δύο τρίτα του αποτελείται από αμερικανικές δυνάμεις, έχει προβλέψει να έχει ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της ευθύνης ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις.



Στα τέλη Μαρτίου ένας φονταμενταλιστής αμερικανός πάστορας, πραγμάτωσε την απειλή του και έκαψε δημοσίως ένα αντίτυπο του Κορανίου στην Φλόριντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου