Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το colpo grosso του Γιώργου







Γνωρίζοντας τη σχέση εξάρτησης των γαλλογερμανικών τραπεζών με το ελληνικό χρέος και κατ’ επέκταση την ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας για να μη κηρύξει στάση πληρωμών ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί τα ίδια όπλα, ανασχηματισμός και εκλογές, σε δύο κατευθύνσεις: προς τα στελέχη του και προς τους δανειστές μας.







Χθες, Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο ήταν για τις 2μμ. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 3μμ, αλλά...
 κανείς από τους συνήθεις γκρινιάρηδες δεν είπε «φεύγω» ή «ήρθαμε να σφουγγαρίσουμε» όπως έχει κάνει στο παρελθόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η εξήγηση είναι ότι ο ένας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι έβγαιναν από την αίθουσα του άτυπου υπουργικού γιατί χτυπούσε το κινητό τους.






Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, τους τηλεφωνούσε από το γραφείο του στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οπρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε στους συνομιλητές του πως: θα κάνει ανασχηματισμό πριν ή μετά το μεσοπρόθεσμο και εκλογές αν το πρόγραμμα δεν ψηφιστεί. Απλά και καθαρά.






Η εξήγηση του πρωθυπουργού ήταν και ο λόγος που όλοι οι υπουργοί επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Επικεντρώθηκαν στο αφορολόγητο και τις απολύσεις, αφήνοντας τα περί ευθυνών για τις αποτυχία του Μνημονίου στο μυαλό τους.






Προκειμένου να κρατά τους πάντες εγκλωβισμένους σε σχέση αλληλεξάρτησης ο Γ. Παπανδρέου όρισε ως ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου την 28η Ιουνίου. Δηλαδή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να πιέσει και τους εταίρους μας να του δώσουν μια καλή απόφαση για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Νωρίτερα, ο ίδιος μπορεί να τους έχει προσφέρει έναν ανασχηματισμό, καθώς το θέμα της συμμετοχής του Λουκά Παπαδήμου στην κυβέρνηση έφθασε μέχρι τις σελίδες των Financial Times. Αλλιώς μπορεί να γίνουν εκλογές και να… χάσουν τα λεφτά τους!






Ο πρωθυπουργός τα είπε στους υπουργούς για να τα ακούσουν οι βουλευτές, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμουέχουν βαρεθεί να… ανοίγουν επιστολές! Μετά τους «16» άλλοι τόσοι συνάδελφοί τους επέλεξαν να στείλουν επιστολές σε ομάδες ή ατομικά στον πρωθυπουργό. Αμέτρητα είναι και τα μηνύματα με e-mail που έχει δεχθεί ο Γ. Παπανδρέου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι «συγγραφείς» εκφράζουν την αγωνία τους για τις κοινωνικές αντιδράσεις.






Κάποιοι αναφέρουν και συγκεκριμένα περιστατικά από τις επαφές τους με πολίτες. Ελάχιστοι κάνουν ένα ακόμη βήμα. Εκφράζουν στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό τους για το αν θα πρέπει να παραιτηθούν. Σύμφωνα με όσους έχουν πρόσβαση στο σχετικό υλικό πουθενά δεν υπάρχει απειλή καταψήφισης.






Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, αξιολογούν ως πολύ σημαντικές τις παρατηρήσεις έμπειρων στελεχών, όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Κώστας Γείτονας, ενώ ως πλέον απρόβλεπτους θεωρούν τους νέους.






ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου