Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χρέος - Δεν την παλεύουμε με τίποτα σύμφωνα με τους Financial Times



Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κυριαρχεί σε δύο άρθρα των Financial Times, που κάνουν λόγο για "μαρτύριο του Σισύφου", ενώ "βλέπουν" αναδιάρθρωση και πρόωρες εκλογές....Αναφέρεται το ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών για την Ελλάδα, όπως και αυτό των πρόωρων εκλογών, σχολιάζοντας ότι αξίζει να κερδίσει ο ΓιώργοςΠαπανδρέου. Στο μεταξύ, καλούν την ΕΕ να γίνει πιο γενναιόδωρη στις συμφωνίες στήριξης των χωρών-μελών.



"Ποτέ δεν πίστεψε κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε Γερμανία...
 μέσα σε διάστημα τριών ετών. Aυτό αποδεικνύεται, καθώς η Αθήνα εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο: οι μισθοί στον δημόσιο τομέα συγκρατήθηκαν και τα ελλείμματα μειώνονται”, σημειώνεται στη στήλη LEX.

Παρομοιάζοντας τις προσπάθειες της χώρας με το μαρτύριο του Σισύφου, επισημαίνουν ότι όσο περισσότερο μειώνει η κυβέρνηση τις δαπάνες για να ανταποκριθεί στους στόχους, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι στόχοι. "Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν. Η εγχώρια ζήτηση όμως, είναι ετοιμοθάνατη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ, οι εξαγωγές είναι αδύναμες και η φοροδιαφυγή παραμένει ισχυρή", σημειώνεται.



Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ΕΕ προβλέπει να επιστρέφει η χώρα σε οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ανακτά τη χαμένη ανταγωνιστικότητα. Η ανεργία όμως, ενδεχομένως να αγγίξει το 15% τον επόμενο χρόνο, ενώ, όπως αναφέρεται, και το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μόλις 2% το 2014.



Αναφέροντας πως το δανειακό βάρος της κυβέρνησης είναι Ολύμπιο, σημειώνεται πως η Αθήνα αντιμετωπίζει δυσθεώρητες ανάγκες χρηματοδότησης μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, χρειάζονται 57 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, 81 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 και 73 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.



http://www.nakedtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου