Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τι απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ερώτηση του ΣΚΑΪ






Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινκγτον, Θάνου Δημάδη
Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από το σύνολο σχεδόν των ξένων δημοσιογράφων για την χαρισματική προσωπικότητά της και την "γαλλική φινέτσα" της- όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν- η κα. Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε την πρώτη συνέντευξη τύπου με τη νέα ιδιότητά της ως επικεφαλής του ΔΝΤ στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον.


Ένα μόλις 24ωρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Λαγκάρντ έσπευσε να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης καθώς όπως είπε....


 "τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν". Η στάση της αυτή είναι- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- ενδεικτική της νέας φιλοσοφίας που θέλει να προσδώσει στη λειτουργία του Οργανισμού, η οποία όπως την προσδιόρισε η ίδια κατά την εισαγωγική της ομιλίας θα έχει τα στοιχεία της εξωστρέφειας, της συλλογικότητας, της αξιοπιστίας και της κατανόησης από τους πολίτες των μηνυμάτων που στέλνει το ΔΝΤ.






Η κα Λαγκάρντ κέρδισε τις εντυπώσεις με την ειλικρίνεια που προσπάθησε να επιδείξει λέγοντας εξ αρχής πως "όταν δεν ξέρω να απαντήσω σε κάτι, θα πω πολύ απλά ότι δε το γνωρίζω" και δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει στο έπακρον την "πολυπολιτισμικότητα και την ποικιλομορφία" που συνθέτει τον στελεχιακό δυναμικό του Ταμείου. Τις εντυπώσεις μάλιστα τις κέρδισε όταν, σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, επέλεξε να ανεβεί στο πάνελ της συνέντευξης τύπου περνώντας δίπλα από τους δημοσιογράφους και όχι από την ειδική φρουρούμενη είσοδο που συνήθιζε να μπαίνει το Ντομινίκ Στρος Καν.






Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά την πρώτη της παρουσία, επέλεξε να είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις δηλώσεις της σε σχέση με τον ελληνικό πρόβλημα. Η εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού κα Κάρολιν Άτκινσον επέλεξε τον ΣΚΑΪ για να θέσει το πρώτο κρίσιμο ερώτημα αναφορικά με την Ελλάδα, που ήταν το μόνο στο οποίο η κα Λαγκάρντ έδωσε ουσιαστική απάντηση. Η νέα επικεφαλής του Οργανισμού ερωτώμενη από το ΣΚΑΪ ποιες είναι οι προσδοκίες της από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για πολιτική συναίνεση. Είπε χαρακτηριστικά ότι "τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να εμπνευστούν από το κουράγιο και το πολιτικό θάρρος που έχουν επιδείξει τα πολιτικά κόμματα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Οι πολιτικές φιλοδοξίες και τα κομματικά συμφέροντα πρέπει να μπαίνουν στην άκρη όταν προέχει το εθνικό συμφέρον".






Παράλληλα ο ΣΚΑΪ επέλεξε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης να μεταφέρει το ερώτημα που είχε στείλει μέσω του twitter νωρίτερα το πρωί ο Στέφανος Μάνος, "αν δηλαδή το ΔΝΤ εγκρίνει τη δημιουργία ελλειμμάτων στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι δημόσιες δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν αντί να μειωθούν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά". Η κα Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει ως προς αυτό αλλά, εντούτοις, έστειλε ένα μήνυμα ότι η πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης που έχει χαραχθεί από την Τρόικα για την Ελλάδα θα συνεχίσει ως έχει.






Η κα Λαγκάρντ τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται "πολύ ψηλά στην προσωπική της πολιτική ατζέντα" και αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση που ακολούθησε σε ότι αφορά την Ελλάδα από εκπροσώπους ξένων Μέσων Ενημέρωσης. Σε όλες τις απαντήσεις που έδωσε μετέπειτα, η κα Λαγκάρντ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου την Παρασκευή 8 Ιουλίου, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης για τη χώρα μας και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που έχει συνταχθεί από τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.






Σε αυτή -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες- το ΔΝΤ θα εστιάζει εκ νέου στην ανάγκη στήριξης του ευάλωτου τραπεζικού τομέα, ταχύτατης προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί.






Τέλος η κα Λαγκάρντ δήλωσε συγκινημένη που επέστρεψε πίσω στην Ουάσινγκτον, όπου είχε ζήσει τη δεκαετία του '70 ως σπουδαστής και δεν παρέλειψε να προσφέρει απλόχερα κάλυψη στον προκάτοχό της Ντομινίκ Στρος Καν για τα όσα πέτυχε επί της δικής του θητείας στο ΔΝΤ. Αναφερόμενη, τέλος, στην υπόθεση της σύλληψής του, έσπευσε να τονίσει ότι τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να διδαχθούν ότι "το τεκμήριο της αθωότητας ενός κατηγορούμενου είναι πάνω απ' όλα".



http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου