Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ένωση Εισαγγελέων: «Μεγάλος ασθενής» η Δικαιοσύνη






"Μεγάλο ασθενή", που παρουσιάζει "χρόνιες παθογένειες" χαρακτηρίζει τη Δικαιοσύνη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, στις προτάσεις που διαβίβασε στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για την εύρυθμη και ταχεία λειτουργία της Ποινικής Δικαιοσύνης.




Ειδικότερα, η Ένωση στην επιστολή της επισημαίνει, ότι....


 "κοινή διαπίστωση όλων των φορέων της Δικαιοσύνης είναι, ότι η τελευταία και ειδικότερα στη σφαίρα της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, παρουσιάζει χρόνιες παθογένειες, τα αίτια των οποίων είναι διαχρονικά".


Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού -συνεχίζει η Ένωση- "είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του θεσμού". Οι πολίτες "έχουν μειωμένο αίσθημα εμπιστοσύνης έναντι της Δικαιοσύνης, όχι γιατί δεν πιστεύουν ότι θα βρουν το δίκιο τους, αλλά γιατί γνωρίζουν (και είναι αλήθεια) ότι θα το βρουν μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (ετών) ώστε, το όποιο δίκιο τους θα έχει ατονήσει τόσο σημαντικά που σχεδόν θα έχει εξαλειφθεί", υπογραμμίζουν οι εισαγγελείς.


Η Ένωση αναφέρει ακόμη, ότι "το κόστος από την εικόνα αυτή της Δικαιοσύνης το αναλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι δικαστικοί λειτουργοί χωρίς ωστόσο να τους αναλογεί και το μεγαλύτερο μερίδιο". Τελικά "ως ένα βαθμό διαχέεται η αντίληψη στους πολίτες περί γενικευμένης ατιμωρησίας, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της διαφθοράς στην εν γένει δημόσια διοίκηση", τονίζει η Ένωση.


Σε άλλο σημείο της επιστολής τους, οι εισαγγελείς επισημαίνουν: "Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρισθεί η Δικαιοσύνη, ως ο μεγάλος ασθενής κατά το μέρος που αφορά κυρίως τη βραδύτητά της και τα επακόλουθα του φαινομένου αυτού στην ελληνική κοινωνία, τόσο ως προς την ουσία, όσο και ως προς τις εντυπώσεις.

Τα αίτια του φαινομένου αυτού είναι διαχρονικά και δομικά και δυστυχώς η εξάλειψή του ή ο περιορισμός αυτού απαιτούν μελέτη αυτών με επιστημονική προσέγγιση, προκειμένου να προκύψουν λύσεις τόσο άμεσες, όσο και κυρίως σε βάθος. Ειδικότερα, η εισροή υποθέσεων στο υποσύστημα της Δικαιοσύνης είναι δυσανάλογα μεγάλη με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι ίσως και η σημαντικότερη αιτία των προβλημάτων που επισημάναμε και ταυτόχρονα αποτελεί τον πυρήνα της σκέψης που πρέπει να επικρατεί κατά τη διαρκή προσπάθεια για τη λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος απονομής στον τόπο μας".


Προτάσεις της Ε.Ε.Ε.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εισηγήθηκε οκτώ προτάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που είναι οι εξής:

1) Η αποποινικοποίηση των μικρών παραβατικών συμπεριφορών και η μετατροπή τους σε διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα κ.λπ.), έτσι ώστε και να μην στιγματίζονται ηθικά οι πολίτες.

2) Η άμεση λειτουργία Ποινικών Τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά) τα οποία θα απαρτίζονται από δικαστές, οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων και δεν θα μετατίθενται σε άλλα Τμήματα (εργατικά, αστικά κ.λπ.).


3) Η δημιουργία οργανωμένων προανακριτικών τμημάτων στις μεγάλες Εισαγγελίες Πρωτοδικών, τα οποία θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό για τη διερεύνηση των συγχρόνων και δύσκολων μορφών εγκλήματος (ηλεκτρονικό, οικονομικό έγκλημα κ.λπ.).


4) Η άμεση κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις των δικαστών και να μην ισχύει στο χώρο της Δικαιοσύνης η αναλογία 1/5 ή 1/10 (πέντε φεύγουν ένας προσλαμβάνεται), καθώς αν συμβεί αυτό θα υπάρξει "πλήρης παράλυση" της Δικαιοσύνης.

5) Η άμεση ύπαρξη κτιριακής και λειτουργικής υποδομής των νέων τεσσάρων Εφετείων (Ηράκλειο Κρήτης, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Μυτιλήνη), τα οποία θα λειτουργήσουν από το νέο δικαστικό έτος (16 Σεπτεμβρίου 2011).

6) Ολοκληρωτική αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος θεσπίσθηκε το 1950 και απηχεί τις κοινωνικές ανάγκες εκείνης της περιόδου, ενώ οι κατά καιρούς εμβαλωματικές τροποποιήσεις του που έγιναν "έσπασαν" το ενιαίο της φιλοσοφίας του.

Επίσης, οι εισαγγελείς προτείνουν να υπάρξει εκπρόσωπός τους στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τα επί μέρους κεφάλαια που αναμορφώνονται να γνωστοποιούνται στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για να κάνουν τις προτάσεις τους.


7) Η επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Δικαιοσύνη, η οποία ουδέποτε λειτούργησε. Στην επιτροπή αυτή, συμμετέχουν οι ηγεσίες των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης, των δικαστικών Ενώσεων και των τριών μεγαλύτερων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

8) Η επανεξέταση της διάταξης εκείνης του Οργανισμού των Δικαστηρίων (παράγραφος 4 του άρθρου 24), που αναφέρεται στην ανεξαρτησία των εισαγγελιών σε συνάρτηση με την ιεραρχική εξάρτηση. Και να αναμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική ανεξαρτησία του εισαγγελέα, καθώς η επίμαχη διάταξη του Οργανισμού των Δικαστηρίων "σύμφωνα με την οποία τους εισαγγελικούς λειτουργούς τους συνδέει σχέση ιεραρχικής εξάρτησης, έχει επανειλημμένα παρερμηνευθεί ως εκτεινόμενη και σε θέματα δικαιοδοτικής κρίσεως και όχι καθαρά διοικητικής, με τραυματικές επιπτώσεις για την αξιοπιστία και το κύρος του εισαγγελικού θεσμού, αλλά και την λειτουργική ανεξαρτησία του (κάθε) εισαγγελέα".




http://www.newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου