Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

«Παράταση ζωής» από το μίνι σχέδιο Μάρσαλ






Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας είναι η χθεσινοβραδινή απόφαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης για χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας ύψους 158, 6 δισ. ευρώ.






Το μίνι σχέδιο Μάρσαλ προβλέπει τα 109 δισ. να προέλθουν από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (τα 60 δισ. θα είναι νέα δάνεια και τα 49 δισ. από τα παλιά που υπολείπονται προς εκταμίευση), ενώ η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα....
 θα φτάσει τα 49, 6 δισ. ευρώ (37 δισ. από ιδιώτες και 12,6 από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης).






Την ίδια ώρα, δρομολογείται μια συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, με πλήρη ανακατανομή και αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.






Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης προβλέπει την επιμήκυνση από 7,5 σε τουλάχιστον 15 χρόνια για την αποπληρωμή των νέων δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, με την περίοδο χάριτος 10 ετών που θα δοθεί όμως, θα φτάνει την 30ετία.






Σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 4,5% στο 3,5%, τόσο για τα δημόσια, όσο και για τα ιδιωτικά δάνεια, κάτι που θα ισχύσει επίσης για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.






Στα θετικά στοιχεία της απόφασης των 17 ηγετών περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σημαντική αύξηση των αρμοδιοτήτων του. Ο Μηχανισμός θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.






Σε ότι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπεται η εθελοντική εμπλοκή του με σειρά εναλλακτικών λύσεων. Η συνεισφορά αυτή θα φτάσει τα 135 δισ. σε διάρκεια 10 ετών, από τα οποία τα 54 δισ. σε 3 χρόνια .






Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι η έκβαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κριθεί η διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, με ό,τι αυτό σημαίνει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.






Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναμένεται ότι θα δρομολογήσουν αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες θα διαφανούν εντός των ημερών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου