Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ ότι η ΣΥΝΟΔΟΣ μείωσε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ





WALL STREET JOURNAL: €18 ΔΙΣ Ο ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ!





REUTERS: ΣΤΟ 179% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2012!






Η Ίσκρα από την πρώτη στιγμή επεσήμανε πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό στη διαχείριση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Σε δεύτερο χρόνο, και ενώ γίνονταν γνωστές, όλο και περισσότερες πτυχές των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, τόνισε, κόντρα στο διάχυτο αίσθημα τεχνητής αισιοδοξίας, πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όχι απλά δεν μειώνουν αλλά τελικά αυξάνουν το μέγεθος του δημοσίου χρέους!






Αυτό δεν αποτελεί, μάλιστα ισχυρισμό μόνο της Ίσκρα, ή τμημάτων της Αριστεράς, αλλά έχει τονιστεί και από αρθρογράφους του διεθνούς οικονομικού Τύπου!






Σε χθεσινή του (26.7) παρέμβαση ο αρθρογράφος της...
 Wall Street Journal, Τσαρλς Φόρελ, επιχειρηματολογεί πως, τελικά η καθαρή αύξηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών θα φτάσει τα €18 δις!






Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά, όπως έχουμε ήδη πει τα νέα ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια του οι ιδιώτες πιστωτές, θα είναι εξασφαλισμένα.






Το ρόλο του ενέχυρου θα παίξουν:






α) Ομόλογα μηδενικού επιτοκίου* διάρκειας 30 ετών τα οποία θα εκδόσει η Ελλάδα με λεφτά που θα δανειστεί από το EFSF. Τα ομόλογα αυτά θα φέρουν πιστοληπτική αξιολόγησης ΑΑΑ, η οποία θα βασίζεται μάλλον σε εγγυoδοσία από το EFSF.






β) Κεφάλαια, δηλαδή «ζεστό χρήμα» τα οποία θα δανειστεί η χώρα από το EFSF, και τα οποία θα μείνουν δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό (μάλλον στην Τράπεζα της Ελλάδας).






Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της WSJ, το δανειακό κόστος των εξασφαλίσεων αυτών θα φτάσει τα €31,5 δις ενώ το όφελος από το κούρεμα κατά 20% στην ονομαστική αξία των μισών ομολόγων της συμφωνίας «συμμετοχής των ιδιωτών», θα φτάσει τα €13,5 δις. Επομένως καθαρή αύξηση του χρέους ίση με € 18 δις!!!






Μάλιστα, αυτό μεταφράζεται σε μια άνοδο του χρέους στο 164,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2011, όταν στις αρχές Ιουλίου (πριν δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής) η Κομισιόν, το τοποθετούσε «μόλις» στο 156,7%.






Κλείνοντας, ο Τ. Φόρελ, τονίζει πως ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, με προσδοκώμενο «όφελος» €12,6 δις, (το ζήτημα της εφαρμογής του οποίου καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου), και πάλι το χρέος θα φτάσει το 159,1% του ΑΕΠ.






Εν τω μεταξύ το άρθρο του Hugo Dixon, για το Reuters, πάει τη «βαλίτσα» ακόμα παραπέρα, ανεβάζοντας μάλιστα το κόστος των εξασφαλίσεων στα € 42 δις εκ των οποίων τα €35 δις θα πρέπει να «βρεθούν» μέχρι το τέλος του 2014!






Σε αυτά μάλιστα, προσθέτει και τα εξτρά δάνεια, ύψους €20 δις τα οποία θα δοθούν από την τρόικα, με σκοπό την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, λόγω των απωλειών που μπορεί να έχουν (;) ως συνέπεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.






Δηλαδή, το χρέος σε μεσοβραχυπρόθεσμη βάση θα αυξηθεί κατά €55 δις, τη στιγμή που μέχρι τότε η μεν συμμετοχή των ιδιωτών αναμένεται να το έχει μειώσει κατά € 11,25 δις (€13,5 δις έως το 2019) ενώ η επαναγορά κατά €12,6 δις.






Με άλλα λόγια σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, η καθαρή αύξηση του χρέους θα φτάσει τα €31 δις!!! Μοναδικός παράγων που μετριάζει το «φαρμάκι», είναι το γεγονός πως η τρόικα ήδη είχε προβλέψει την ανάγκη περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, κατά € 16 δις….






Με αυτά και με αυτά, το χρέος θα φτάσει το 179% του ΑΕΠ, το 2012!!! Ως βάση για τον υπολογισμό, ο Η. Dixon, λαμβάνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο πριν τη Σύνοδο Κορυφής το τοποθετούσε «μόλις» στο 172% του ΑΕΠ.






* Ένα ομόλογο μηδενικού επιτοκίου, όταν εκδίδεται έχει αγοραία αξία χαμηλότερη από την αντίστοιχη ονομαστική αξία. Εκδίδεται δηλαδή με έκπτωση (Discount). Όσο περνάει ο καιρός, και πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του τίτλου, η αγοραία αξία του ομολόγου αυξάνεται προσεγγίζοντας την ονομαστική αξία. Τα συγκεκριμένα ομολογα μηδενικού επιτοκίου αναμένεται να εκδοθούν με την αγοραία αξία να φτάνει το 34% περίπου της ονομαστικής αξίας. Στην περίπτωση αυτή, τα ομόλογα – ενέχυρα, θα πάνε στα χέρια των πιστωτών σε περίπτωση «πιστωτικού επεισοδίου», διασφαλίζοντας τους πως τουλάχιστον θα πάρουν πίσω το κεφάλαιο μετά από 30 χρόνια!






Σημείωση της Iskra: Οι διαφορές στους υπολογισμούς μεταξύ των δύο αρθρογράφων, μάλλον δεν οφείλεται σε κάποια σκοπιμότητα ή ανεπάρκεια των αρθρογράφων, αλλά στα πολλά σκοτεινά και μη διασαφηνισμένα κρίσιμα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής!

 
 
 
http://www.tsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου