Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Αποζημίωση €900.000 από το Δημόσιο για ευθύνη σε τροχαίο



Αποζημίωση - μαμούθ θα πρέπει να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο για κάθε τροχαίο στο οποίο χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά ο οδηγός ή συνεπιβάτες λόγω πρόσκρουσης του οχήματος σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα.


Αυτό σηματοδοτεί απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που επιδίκασε αποζημίωση 900.000 ευρώ σε οικογένεια θύματος τροχαίου, αφού έκρινε...
 πώς «το Δημόσιο ευθύνεται σε κάθε περίπτωση τέτοιου τροχαίου γιατί όφειλε να απαγορεύσει την παράνομη εγκατάσταση της διαφημιστικής πινακίδας ή να την απομακρύνει άμεσα, ώστε να μην πέσει πάνω της κανένα όχημα».


Μάλιστα γίνεται δεκτό ότι το κράτος πρέπει να βάλει "βαθιά το χέρι στην τσέπη" σε τέτοιες περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το αν το όχημα κινούνταν με μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη ταχύτητα ή έκανε προηγουμένως επικίνδυνους ελιγμούς, αφού ο τραυματισμός ή ο θάνατος δεν οφείλεται στις ενέργειες αυτές, αλλά στην πρόσκρουση στην τσιμεντένια βάση που δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί.



Σε περίπτωση τροχαίου, στο οποίο σκοτώθηκε συνεπιβάτης 18 ετών που καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επέβαλε στο Δημόσιο να καταβάλει σε 5 συγγενείς του (γονείς, αδελφή, παππούς, γιαγιά) χρηματική ικανοποίηση 900.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τη στενοχώρια και την ψυχική οδύνη για τον άδικο χαμό του νέου.



Ανάλογη αποζημίωση αναμένεται να επιδικαστεί και για δεύτερο θύμα της ίδιας σύγκρουσης, που καθόταν επίσης πίσω και δεν μπόρεσε να προφυλαχθεί κατά την πρόσκρουση.



Το δικαστήριο επισήμανε ότι η πινακίδα πακτωμένη με τσιμεντένια βάση, τοποθετήθηκε παράνομα στη νησίδα ασφαλείας της Λ. Βουλιαγμένης, χωρίς να ζητηθεί άδεια του οικείου δήμου (Αγ. Δημητρίου). Έκρινε ότι σωστά αξιώνεται αποζημίωση από το Δημόσιο, γιατί και αυτό έχει αυτοτελή υποχρέωση (παράλληλα με τον δήμο) να "ξηλώσει" την παράνομη εγκατάσταση.


Τι έγινε



Η δικαστική απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο για καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων σε αντίστοιχες περιπτώσεις με δεδομένες τις πολλαπλές παράνομες τοποθετήσεις και τροχαία ατυχήματα, αφορά τροχαίο που έγινε προ 4ετίας στη Λ. Βουλιαγμένης.


Δύο Ι.Χ. ύστερα από επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα (το ένα με 80-90 χλμ. και το άλλο με 110-120 χλμ.) ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους. Το ένα εξετράπη της πορείας του, ανέβηκε στη διαχωριστική νησίδα προσκρούοντας στην τσιμεντένια βάση της διαφημιστικής πινακίδας και αναποδογύρισε, με συνέπεια τον θάνατο δύο συνεπιβατών και τον ελαφρύ τραυματισμό οδηγού και συνοδηγού. Ελαφρά τραυματίστηκε η οδηγός του άλλου Ι.Χ., αφού δεν προσέκρουσε στην πινακίδα.





Το δικαστήριο δέχθηκε (4835/11) τον ισχυρισμό των συγγενών του ενός θύματος ότι αν δεν υπήρχε η παράνομη πινακίδα, το Ι.Χ. θα διερχόταν χωρίς πρόσκρουση από το ανοικτό σημείο της νησίδας ασφαλείας, όπως έγινε με το άλλο Ι.Χ.



Αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι αποκλειστικά υπαίτιοι ήταν οι οδηγοί (λόγω ταχύτητας και ελιγμών) δέχθηκαν τον ισχυρισμό των συγγενών για υποχρέωση αποζημίωσης για τον βαρύτατο πόνο, τη θλίψη και συντριβή από την τραγική απώλεια του 18χρονου, που τους έχει καταρρακώσει ηθικά και ψυχικά.




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου