Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Θα ακυρωθεί η βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα;...




Η Γερμανία θα αποφασίσει να ακυρώσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα; Ο Gilbert Casasus, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Fribourg, στην Ελβετία, με άρθρο του στην ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού “Marianne” εξηγεί γιατί η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη.



Για να σωθεί το ευρώ πιέζουν πάρα πολλές φωνές προς την κατεύθυνση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Όλοι ελπίζουν σε μια πολιτική κίνηση του Σαρκοζί και της Μέρκελ από...
κοινού. Κατά βάθος έχουν δίκιο. Χωρίς την πολιτική τους παρέμβαση, η κρίση του ευρώ δεν θα σταματήσει εδώ, θα χειροτερέψει. Για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων η γαλλική προεδρία και η γερμανική καγκελαρία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν στους εταίρους τους ότι είναι Ευρωπαίοι, αντάξιοι του ονόματός τους.


Είπαν, ξείπαν. Και αυτό γιατί η επίκληση των «μαγικών» μέτρων δεν έλυσε το πρόβλημα της νομισματικής κρίσης. Δεν αρκεί μόνο να αναφωνούμε «ο γαλλογερμανικός άξονας ζει, ζήτω ο γαλλογερμανικός άξονας» για να ξαναβάλουμε το ευρώ στο σωστό δρόμο. Έστω κι αν η Γαλλία και η Γερμανία αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 50% του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης, αυτό δε σημαίνει ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν το ίδιο τόσο στον οικονομικό, όσο και στο χρηματοδοτικό τομέα. Παρά τις όποιες υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής, Γάλλοι και Γερμανοί δεν ακολουθούν κοινή γραμμή για την επίλυση της ελληνικής κρίσης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Όσο κι αν οι Γάλλοι αναφέρονται στη γερμανική βοήθεια, δεν έχει συμβεί τίποτε το καταπληκτικό. Αυτό αποτελεί μια παλιά γαλλική παράδοση, που το Παρίσι καλεί το γερμανό φίλο του να βοηθήσει για τα ευρωπαϊκά ελλείμματα . Αυτό συνέβαινε επί Σμιτ και Κολ , όταν η Γερμανία έδειχνε αλληλεγγύη στους ευρωπαίους εταίρους της.


‘Όμως η Γερμανία του Σμιτ και του Κολ ανήκει πια στο παρελθόν. Και οι Γάλλοι δεν το έχουν ακόμη καταλάβει. Πολύ λιγότερο ευρωπαΐστρια από τους προκατόχους της, η Άνγκελα Μέρκελ και η πολιτική της ενσαρκώνουν ίσως την πιο εγωιστική Ομοσπονδιακή Γερμανική Δημοκρατία της ιστορίας της. Πιο κοντά σε μια γερμανική Ευρώπη παρά σε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, θέλει να εφαρμόσει στην ΕΕ τις λύσεις που εφαρμόζει στο εσωτερικό της. Υπάρχουν βέβαια αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα αλλά υπάρχουν και προβλήματα που αποσιωπούνται. Σε μια πρόσφατη έκθεσή τους, Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση ότι το κράτος δεν προσφέρει καλές συνθήκες ζωής για τα παιδιά των μεταναστών και των αναξιοπαθούντων οικογενειών.


Για την ώρα η Γαλλία προσβλέπει μόνο στη βοήθεια του εξαιρετικού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παλιά καραβάνα στην πολιτική και με ευρωπαϊκό αίσθημα αποτελεί τον ¨τελευταίο των Μοϊκανών» στη Γερμανία. Είναι βέβαια κουρασμένος από τη μακρά τους πολιτική πορεία και από τις «μάχες» που δίνει με την κυρία Μέρκελ και με το κόμμα του.


Πώς λοιπόν να μην φοβάται κανείς την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που θα βγει, μετά την προσφυγή γερμανών οικονομολόγων που ανήκουν στη σκληρή δεξιά; Σκοπός τους είναι η ακύρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Το συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για διάφορες συμφωνίες της ΕΕ. Αν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και κρίνει αντισυνταγματική τη βοήθεια προς την Ελλάδα τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ΚΑΙ για το ευρώ


Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές για το μέλλον ενός ολόκληρου οικοδομήματος δημιουργώντας παράλληλα αντιγερμανικά αισθήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.


Πηγή: Marianne2
 
http://www.aixmi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου