Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

«Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι σαν το … ολίγον έγκυος»!





Καταπέλτης για τα σενάρια περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και τα περί στάσης πληρωμών είναι ο καθηγητής Οικονομικών και πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Διονύσης Χιόνης.


Με συνέντευξή του στο parapolitika.gr ο κ. Χιόνης εκφράζει την εκτίμηση ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι σαν το …ολίγον έγκυος και σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανόν από την εφαρμογή της να οδηγηθεί η χώρα σε κανονική χρεοκοπία. Η συνέντευξή του έχει ως εξής :.....

 
Ερ: Κύριε καθηγητά, ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ορισμένοι συνάδελφοι σας υποστηρίζουν ότι μια ενδεχόμενη «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν έχει καμία συνέπεια στην καθημερινότητά μας. Πώς κρίνετε τη θέση αυτή;






Απ: Επιλεκτική χρεοκοπία ως όρος και ως στάση πολιτικής, δεν υφίσταται. Επιλεκτική χρεοκοπία είναι διαβάθμιση της Moody’s . Δεν παύει όμως σαν όρος η επιλεκτική χρεοκοπία να είναι χρεοκοπία .






Δεν υπάρχει … ολίγον έγκυος. Δυστυχώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που να μας εξασφαλίζει ότι μία επιλεκτική χρεοκοπία δεν θα μεταβληθεί ουσιαστικά σε χρεοκοπία και σε απομάκρυνση του τραπεζικού συστήματος και της χώρας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και ότι θα αποφύγουμε τα δεινά μιας κανονικής χρεοκοπίας.






Δεν έχουν δημιουργηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει αυτή τη στιγμή να γίνει μια συντεταγμένη συζήτηση της Ελλάδας με τους δανειστές της για την επανατακτοποίηση των ελληνικών ομολόγων.






Ερ: Σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας θα διακινδυνεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία;






Απ: Οτιδήποτε επηρεάζει την αξία των ομολόγων θα δημιουργήσει κίνδυνο και προβληματισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία και στο τραπεζικό σύστημα. Μην ξεχνάτε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκια τους περισσότερα από 27 δις ευρώ ομόλογα. Αυτό τους επιτρέπει με την πληρωμή του κουπονιού κάθε χρόνο, να καταβάλλουν συντάξεις , εφάπαξ και δαπάνες υγείας – πρόνοιας .






Ερ: Μπορεί δηλαδή να υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων και των άλλων παροχών;






Απ: Οι συντάξεις αλλά και όλες οι δαπάνες των Ταμείων καταβάλλονται από πολυμερή χρηματοδότηση. Ουσιαστικά καταβάλλονται από τη συμμετοχή των εργαζομένων, των εργοδοτών, του κράτους και από τα περιουσιακά τους στοιχεία.






Το ¼ που είναι τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία θα απομειωθεί με την οποιαδήποτε επιλεκτική χρεοκοπία γιατί θα μειωθεί και θα μεταβληθεί η αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.






Το αν θα υπάρξει πρόβλημα ή όχι εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση , το αν θα μπορέσει και πόσο ο κρατικός Προϋπολογισμός να καλύψει αυτές τις απώλειες. Σε μία εποχή όμως δημοσιονομικής δυσπραγίας θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν οι ζημίες από τον κρατικό Προϋπολογισμό.






Ερ: Ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε στη γερμανική έκδοση των Financial Times ότι είναι πιθανή μια μερική στάση πληρωμών στην παρούσα φάση. Υπάρχει τέτοια πιθανότητα;






Απ: Αυτό που πρέπει να γίνει σε αυτή τη φάση είναι να δίνουμε σαφέστατα μηνύματα για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην ελληνική οικονομία και τέτοιες ατυχείς δηλώσεις επιβαρύνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης του Χρέους ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που καταβάλλονται έντονες προσπάθειες από τους ευρωπαίους εταίρους για την εξεύρεση λύσης.






Ερ: Πώς κρίνετε την τελευταία υποβάθμιση της χώρας στα έσχατα της αξιολόγησης και από τον Fitch;






Απ: Πίστευα ότι όλες αυτές οι υποβαθμίσεις και όλος αυτός ο σκεπτικισμός με την επάρκεια της ελληνικής οικονομίας και τη χρεοκοπία ,είχαν τελειώσει με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι με τέτοια διλήμματα διεξήχθησαν οι περιφερειακές εκλογές ενώ πριν από 15 μήνες ψηφίστηκε και το πρώτο Μνημόνιο.






Δυστυχώς διαψευστήκαμε, διότι συνεχίζει η οικονομική πολιτική και ο δημόσιος διάλογος να είναι περιχαρακωμένος στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο. Χρειάζεται αναμφισβήτητα μια άλλη πολιτική που θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και σε βιώσιμες εφαρμογές για το ελληνικό Χρέος.






Ερ: Εσείς τι θα προτείνατε , κύριε καθηγητά, ότι θα μπορούσε να γίνει ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα;






Απ: Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο στους ευρωπαίους εταίρους και στην τρόικα ότι η χρεοκοπία είναι κάτι το οποίο δεν συνάδει με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και με τις στρατηγικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής.






Περιμένουμε πολλά από την ουσιαστική εξειδίκευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και από τον εξορθολογισμό της αγοράς ομολόγων που θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τους ευρωπαίους εταίρους είτε με την έκδοση ενός ευρωομολόγου.






ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου