Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Το «πακέτο» με όλες τις έκτακτες εισφορές από το τέλος του μήνα





Επισπεύδει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν «πακέτο» όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών.







Το εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει την έκτακτη...
 εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εισφορά στους ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κ. εκ. και το τέλος στους φορολογούμενους που έχουν σκάφη και πισίνες.






Την εγκύκλιο, με βάση την οποία θα αρχίσουν να στέλνονται από το τέλος του μήνα τα σημειώματα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κλιμακώνεται από το 1% έως και το 5% για το σύνολο του εισοδήματος, για όσους δηλώνουν άνω των 12.000 ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών.






Όλοι οι φορολογούμενοι που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4% ανάλογα με το ύψους του εισοδήματός τους.






Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.






Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:






- αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης






- οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων






- οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά την χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά την χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.






Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.






Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες, η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα.






Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.






Μαζί με το σημείωμα της ειδικής εισφοράς, θα πληρωθεί και το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 300 ευρώ για τη χρήση του 2010. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:






- Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.






- Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.






- Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.






Τέλος, θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή έκτακτων εισφορών, για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών εκατοστών και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 6 μέτρων καθώς και όλοι όσοι κατέχουν πισίνες. Το ποσό της εισφοράς θα αντιστοιχεί στο 5% της τεκμαρτής δαπάνης

 
 
http://www.tsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου