Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τελεσίγραφο της Ιεράς Συνόδου στην κυβέρνηση. Η Εκκλησία ζητά την εξαίρεσή της από το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό.


Αύριο, Τετάρτη αναμένεται να ενημερώσει την δωδεκαμελή ιερά Σύνοδο ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας.



Η Ιερά Σύνοδος ήδη βρίσκεται σε «επαγρύπνηση» καθώς τα μηνύματα δεν είναι καθόλου.....




 ενθαρρυντικά μετά και από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, όπου προβλέπεται η αξιοποίηση της περιουσίας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που ανήκει και η περιουσία της εκκλησίας. Πάντως, η Ιερά Σύνοδος έχει στείλει τελεσίγραφο, και προειδοποιεί πως μόνο εκείνη έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί την περιουσία της και είναι μάλιστα αποφασισμένη να φτάσει έως τα άκρα. Ουσιαστικά η Εκκλησία ζητά την εξαίρεσή της από το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό.






Στον εφαρμοστικό αναφέρεται ότι η περιουσία όλων των ΝΠΔΔ (δηλαδή και της εκκλησίας της Ελλάδος) θα είναι περιουσιακό στοιχείο του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτό το είδαν οι ιεράρχες με τους δικηγόρους τους και τρελάθηκαν. Ακολούθησε αναταραχή, απειλές και προς τον Ιερώνυμο και τελικά ο Βενιζέλος μίλησε με τον Ιερώνυμο και τον διαβεβαίωσε ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα αφορά την εκκλησία.






Η κυβέρνηση και η Εκκλησία αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους την Τετάρτη. Η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου γίνεται επειδή το ήθελαν όλες οι εκκλησιαστικές πλευρές (και οι φίλοι του Ιερώνυμου και οι Άνθιμοι, Αμβρόσιοι κ.λπ.).Ουσιαστικά η ΔΙΣ θέλει να ακούσει (άρα και να δεσμεύσει) τον Ιερώνυμο για το τι του είπε ο Βενιζέλος. Και το κάνουν επειδή και σε άλλες περιπτώσεις (όπως οι προσλήψεις 20 ιερέων κάθε χρόνο που είχε υποσχεθεί ο Ραγκούσης), βλέπουν ότι η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει.






Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να «αρπάξει» (αξιοποιήσει) τα «φιλέτα» που ανήκουν στην εκκλησία, με ότι κόστος και αν υπάρξει…






Σημείωση: Ανάλογο θέμα, όπως αυτό με την εκκλησιαστική περιουσία, προέκυψε και με τα διαθέσιμα της εκκλησίας, που πρέπει να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Προβόπουλος διαβεβαίωσε τον Ιερώνυμο ότι δεν αφορά την εκκλησία



http://www.tsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου