Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

4.000 αστυνομικοί στη συμπρωτεύουσα. ΕΛ.ΑΣ έτοιμη για …μάχες στην ΔΕΘ!





Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες που ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως και να μηνύματα που φτάσουν στο αρχηγείο της Αστυνομίας «μιλάμε» για …

απόβαση «αγανακτισμένων» στην συμπρωτεύουσα.







Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συσκέπτονταν από τις αρχές Αυγούστου προκειμένου να διαμορφώσουν ειδικό «σχέδιο δράσης». Στόχος να πραγματοποιηθούν οι οργανωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κοινωνικών ομάδων σε ειρηνικό κλίμα, ειδικά για τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Έτσι πρωταρχικός σκοπός είναι να μην επιτραπεί στους διαδηλωτές να φτάσουν στον περίβολο της ΔΕΘ και συνεπώς δίπλα από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο για να μην επαναληφθούν τα σκηνικά των περασμένων χρόνων.






Σύμφωνα με πληροφορίες της ημέρες της επίσκεψης του κ. Γιώργου Παπανδρέου θα βρίσκονται σε επιφυλακή περίπου 4.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες ακόμη και λιμενικοί! Συγκεκριμένα:










•Θα μεταφερθούν από την Αθήνα περίπου 20 διμοιρίες των ΜΑΤ, και μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα ΔΕΛΤΑ περίπου 60-70 ατόμων.


•Ενισχύσεις θα υπάρξουν και από διπλανούς νομούς προκειμένου η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενη πόλη.


•Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού ( ο …γνωστός «Αίαντας») και να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μην πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα.


•Σίγουρα θα ανέβει το τείχος – κάγκελο από πλέξι γκλάς, ενώ θα γίνει προσπάθεια μείωσης της χρήσης χημικών και ασφυξιογόνων ουσιών. Και αυτό γιατί η χρήση χημικών, απέτυχε παταγωδώς αφού από τη μία όσοι προκαλούσαν επεισόδια ήταν εφοδιασμένοι με ειδικές αντιασφυξιογόνες μάσκες και συνεπώς δεν τους έπιαναν τα χημικά και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος απλοί διαδηλωτές να αντιμετωπίσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.


•Από το πρωί της Παρασκευής θα λαμβάνουν μέτρα 4.000 ένστολοι. Από αυτούς 10 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).


•Εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί.


•Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.


•Οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί προκειμένου η Τροχαία να ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση.


•Τέλος αξίζει να τονισθεί πως έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για την αξιοποίηση όλου του οπλοστασίου που έχει στις αποθήκες της η Ελληνική Αστυνομία. Και αυτό αφορά σε πλαστικές σφαίρες, τα ειδικά όπλα paint ball (εκτόξευσης χρωματοσφαιρών), αλλά χειροβομβίδες από καουτσούκ…






Το νέο στοιχείο που ανησυχεί τους αστυνομικούς είναι η ενδεχόμενη χρήση από τους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες» των νέων εξαιρετικά επικίνδυνων μολότοφ που έκαναν την εμφάνιση τους στα επεισόδια της Κερατέας. Σ΄ αυτές το μπουκάλι δεν είναι γυάλινο, αλλά πλαστικό και περιέχει υγρή αμμωνία που είναι τοξική και διαβρωτική για όλα τα μέρη του σώματος, ενώ προκαλεί τα λεγόμενα «ψυχρά» εγκαύματα.






«Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί, να μην προκαλούν και να μην κάνουν αλόγιστη χρήση χημικών. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσουμε τους συγκεντρωμένους. Θα είμαστε όμως αποφασιστικοί…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου