Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα υπολογίσετε το έκτακτο χαράτσι
Από μερικές δεκάδες ευρώ έως και 2.000-3.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της δομημένης ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων και την αντικειμενική αξία της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα, θα κυμανθεί ο λογαριασμός της έκτακτης εισφοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Παρότι η συγκεκριμένη κλίμακα υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς δεν έχει ακόμη...
οριστικοποιηθεί - αυτό θα γίνει ως την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος - οι ιδιοκτήτες σε πολύ φθηνές περιοχές θα επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι ιδιοκτήτες στις πολύ ακριβές περιοχές θα πληρώσουν 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.


Αυτό σημαίνει ότι, για ένα ακίνητο 60 τ.μ. σε κάποιο χωριό της Ελλάδος με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ, η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 30 ευρώ, ενώ, αν το ακίνητο αυτό έχει έκταση 100 τ.μ., θα καταβληθεί εισφορά 50 ευρώ.


Στις ακριβές περιοχές, όπου η έκτακτη εισφορά θα είναι 10 ευρώ το τ.μ., ο λογαριασμός θα φθάσει τα 1.500 ευρώ για ένα ακίνητο 150 τ.μ. και 2.000 ευρώ για ακίνητο 200 τ.μ..


Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για περιοχές όπως η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και γενικά όλα τα ακριβά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κάποιων άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.


Σε περιοχές που θεωρούνται μεσαίου κόστους, σε ό,τι αφορά στην τιμή ζώνης, ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς θα γίνει κατά μέσο όρο με 4-5 ευρώ το τ.μ.. Αυτό σημαίνει ότι, για ένα ακίνητο 100 τ.μ. σε μια τέτοια περιοχή, η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 500 ευρώ.


Στο Υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η έκτακτη εισφορά για το 2011 να καταβληθεί έως και σε δύο δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ σε έως έξι δόσεις θα καταβληθεί η έκτακτη εισφορά για το 2012.


Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. στα ενοικιαζόμενα ακίνητα αποστέλλονται στους ενοικιαστές. Στην περίπτωση αυτή, οι τελευταίοι θα πρέπει να καταβάλουν την εισφορά και στη συνέχεια να εισπράξουν από τους ιδιοκτήτες το ποσό που κατέβαλαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου