Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Οι κηπουροί… φύτρωσαν αλλού




Το επεισόδιο με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επισφράγισε για μια ακόμη φορά ότι οι «μαθητευόμενοι μάγοι» του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου δεν μπορούν να πείσουν και να επιβληθούν όχι μόνο την κοινωνία, αλλά ούτε καν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος....
Έτσι εξαφανισμένοι ως αποτυχημένοι πλέον είναι οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, τους οποίους ο ίδιος εμπιστεύτηκε σε κρίσιμα πόστα προκαλώντας μικρές ή μεγάλες ζημιές στους τομείς που διαχειριστήκαν. Όσους, δε, τους προόριζε για κυβερνητικές θέσεις μάλλον σήμερα έχουν χάσει πια το τρένο της υπουργοποίησης.
 

Τίνα Μπιρμπίλη, Δημήτρης Δρούτσας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Έλενα Παναρίτη είναι οι βασικές φιγούρες που ήρθαν στην ελληνική πολιτική ζωή με την προκλητική στήριξη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, έγιναν κομμάτι αυτού και σήμερα έχουν χαθεί από το δημόσιο βίο της χώρας ή προσπαθούν να μην εμφανίζονται πουθενά και να προκαλούν μόνο με την παρουσία τους την μήνη των συναδέλφων τους. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν πάει χαμένοι αφού το σύστημα του νέο-παπανδρεϊσμού φρόντισε να τους αποκαταστήσει.
Η Τίνα Μπιρμπίλη βρίσκεται και επισήμως στο Παρίσι με τις πρωθυπουργικές ευλογίες. Γνώρισε τον κ. Παπανδρέου… κάνοντας πιλάτες στο γυμναστήριο. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε μόνιμος – αν και αθόρυβος – κάτοικος της Ιπποκράτους στον καιρό της αντιπολίτευσης. Ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπλήσσοντας τους πάντες. Η παραμονή της στο «Περιβάλλον» είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής οικολόγου, όμως απέτυχε παταγωδώς στο θέμα της Ενέργειας. Στην πιο δύσκολη ιστορικά φάση της Ελλάδας η Μπιρμπίλη αδράνησε σε έναν τομέα ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλός εκτίναξης της ανάπτυξης. Στον τελευταίο ανασχηματισμό αποφασίστηκε η καρατόμησή της, για να αναστηθεί λίγο αργότερα με την τοποθέτησή της στον ΟΟΣΑ, παρά της διαφωνίες Βενιζέλου.
Ο Δημήτρης Δρούτσας βρίσκεται πια στο ευρωκοινοβούλιο. Οι προσπάθειές του για ελληνο-τουρκική προσέγγιση διαφημίστηκαν ως επιτυχημένες στρατηγικές επιλογές. Κατηγορήθηκε από πολλούς ότι ενώ στην αρχή παρουσιάστηκε στα ελληνικά ΜΜΕ ως καθηγητής Πανεπιστημίου, στο τέλος αποδείχθηκε ότι δεν έχει καταθέσει ακόμα τη διδακτορική του διατριβή! Μετά την προσέγγιση με την Τουρκία, η γείτονα χώρα απειλεί με θερμό επεισόδιο Ελλάδα και Κύπρο. Οι προσπάθειες βρίσκονται σχεδόν πάλι στο μηδέν και ο κ. Δρούτσας απολαμβάνει την ασφάλεια των Βρυξελλών, αρνούμενος να δώσει οπουδήποτε συνέντευξη για να εξηγήσει… τα ανεξήγητα.
Αν έπρεπε να πούμε ότι ένας και μοναδικός άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όλοι θα συμφωνούσαμε ότι ακούει στο όνομα Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μια σειρά αποτυχημένων επιλογών χαρακτήρισε το πέρασμά του από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η αλαζονική του συμπεριφορά προκάλεσε την οργή βουλευτών και τεχνοκρατών. Οι τελευταίοι μάλιστα επιμένουν εσχάτως πως άλλα του εισηγούνταν και εκείνος άλλα έπραττε, βυθίζοντας τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση. Σήμερα ο λαλίστατος πρώην υπουργός έχει καταφύγει στη σιωπή και απαντάει σχεδόν μόνο με δελτία τύπου στις καταγγελίες εναντίον του, που παίρνουν μέρα με την ημέρα τη μορφή χιονοστιβάδας. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διοικεί τώρα, τα νέα του είναι μετρημένα στα δάχτυλα.
Η Έλενα Παναρίτη είναι μάλλον η πιο ατυχήσασα «κηπουρός». Από την αρχή προαλειφόταν για υψηλή κυβερνητική θέση. Θεωρούταν ο «πάγκος» του Γιώργου. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους δεν έκρυβε την απογοήτευση της για την ελληνική πραγματικότητα και τη διάθεσή της να αλλάξει πράγματα, αν αναλάμβανε κάποιο πόστο. Τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ και όπως φαίνεται ούτε θα γίνει στο μέλλον. Η έντονη ξενική προφορά της σε συνδυασμό με το ατυχές (πολύ άτυχη αυτή η κοπέλα τελικά…) δημοσίευμα του πάντα έγκυρου Guardian, ότι δεν αισθάνεται Ελληνίδα, έχει προκαλέσει ένα είδος αλλεργίας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Ελένα Παναρίτη μπορεί να διέψευσε τον Guardian, αλλά δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.


http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου