Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

"Δόγμα του Σοκ"



 Ελάχιστα βιβλία μπορούν να ισχυριστούν ότι ερμηνεύουν με τέτοια πληρότητα τα όσα καθημερινά βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας, όσο το "Δόγμα του Σοκ - η Άνοδος του Καπιταλισμού της Καταστροφής" (The Shock Doctrine - the Rise of Disaster Capitalism) της βραβευμένης καναδής συγγραφέως Naomi Klein.






Η ιστορία που αποκαλύπτεται μέσα απο το συγκλονιστικό έργο της διακεκριμένης συγγραφέως είναι με λίγα λόγια η ακόλουθη:....

 
Η διατύπωση των πρώτων θεωριών για τη σύνθεση της προσωπικότητας από τους συμπεριφοριστές ψυχολόγους κατά τη δεκαετία του 1930, έγινε δεκτή με τεράστιο ενθουσιασμό από τους κύκλους των εξουσιαστών, καθώς από την αρχή είδαν σε αυτές τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των ατόμων. Ήταν η εποχή, κατά την οποία η CIA άρχισε να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τεχνικών πλύσης εκγεφάλου, προσλαμβάνοντας ψυχιάτρους, ανάμεσα στους οποίους και τον διακεκριμένο αμερικανό ψυχίατρο Donald Ewen Cameron.


Ο Κάμερον ήταν από τους ιδρυτές του περίφημου προγράμματος MKULTRA και εκτελούσε τα πειράματά του υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας σε ανυποψίαστους ασθενείς της κλινικής, όπου εργαζόταν, στον Καναδά.


Σύντομα διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έρθουν σε κατάσταση σοκ, επιστρέφουν στη βρεφική κατάσταση, μένουν επί ώρες σε εμβρυακή στάση, ξεχνούν ακόμα και την ομιλία, παύουν να αυτοεξυπηρετούνται κλπ.


Αυτή είναι και η κατάσταση, κατά την οποία είναι πιο δεκτικοί στον επαναπρογραμματισμό της προσωπικότητάς τους, καθώς είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν (με την αθωότητα που χαρακτηρίζει και ένα βρέφος) οποιονδήποτε προσφερθεί να τους "βοηθήσει", δίνοντάς τους μια (ακόμα και εντελώς μη


ρεαλιστική) οποιαδήποτε υπόσχεση.






Τα πρώτα εγχειρίδια της CIA, με οδηγίες για την "αποτελεσματική" ανάκριση κρατουμένων κυκλοφόρησαν (υπό την επιμέλεια του εγκληματικού ψυχιάτρου) λίγα χρόνια αργότερα, περιλαμβάνοντας λεπτομερείς, επιστημονικες τεχνικές ταχύτατης πρόκλησης σοκ.






Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κάμερον, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης, πρέπει να προκαλείται στον κρατούμενο στέρηση αισθήσεων (με την τοποθέτηση στο κεφάλι του ενός μαύρου υφασμάτινου σάκκου ή μιας κουκούλας).


Στη συνέχεια του αφαιρούνται τα ρούχα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο παραπέμπει στην "παλιά" του προσωπικότητα (π.χ. δαχτυλίδια) και μετά από ένα διάστημα (σε αυτή τη φάση υποβάλλεται σε βασανιστήρια) κατά το οποίο δεν αφήνεται να ηρεμήσει στιγμή (ώστε να έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει το σοκ), είναι έτοιμος για να αρχίσει ο "επαναπρογραμματισμός" του.


Χάρη στην "πολύτιμη" συμβολή του Κάμερον στις τεχνικές πρόκλησης σοκ, στις σύγχρονες, με επιστημονική μεθοδολογία, ανακρίσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ερωτηθούν ερωτήματα, καθώς ο ευρισκόμενος σε κατάσταση σοκ κρατούμενος ζητάει από μόνος του να αποκαλύψει τα όσα γνωρίζει...






Λίγες δεκαετίες αργότερα, ένας οικονομολόγος,καθηγητής οικονομικών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο (μετέπειτα βραβευμένος ακόμα και με το βραβείο Νόμπελ για την "ανακάλυψή" του) Milton Friedman, διαπίστωσε ότι οι τεχνικές του Κάμερον δεν αφορούν μόνο στα άτομα, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν και σε ολόκληρες κοινωνίες. Ο καθηγητής, διατύπωσε την θεωρία της πιο επιθετικής μορφής καπιταλισμού (πρόκειται για τις θεωρίες της γνωστής σχολή οικονομολόγων του Σικάγο, που έχει να παρουσιάσει και πλήθος εγχώριων εκπροσώπων - φυντανιών), η οποία προωθήθηκε, χρησιμοποιώντας ως οχήματα τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και της ελευθερίας των αγορών (neoliberal, Free Trade policies).


Ο Φρίντμαν ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τις κρίσεις που κατά καιρούς πλήττουν τις κοινωνίες ως τεράστιες ευκαιρίες, καθώς έχουν την ικανότητα να φέρνουν τις εν λόγω κοινωνίες σε κατάσταση σοκ, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμες να δεχτούν "λύσεις" και "βοήθεια" για τις οποίες, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα δέχονταν ούτε καν να ακούσουν.


Οι κρίσεις αυτές ενδέχεται να είναι φυσικές (όπως π.χ. ένας μεγάλος σεισμός, ένας τυφώνας, ένα τσουνάμι κλπ) ή να είναι τεχνητές, να προκαλούνται δηλαδή, ακριβώς όπως και στους κρατούμενους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μεθοδικά και βάσει σχεδίου στις κοινωνίες.






Μετά από κάθε κρίση, οι νεοταξίτες ακόλουθοι της νέας οικονομικής "θρησκείας" που δημιούργησε ο Φρίντμαν σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το σοκ στο οποίο έχουν περιέλθει οι κοινωνίες, με όποιον τρόπο μπορούν (επιβάλλοντας δραστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αγοράζοντας πλουτοπαραγωγικές πηγές σε εξευτελιστικές τιμές, δημιουργώντας φασιστικά νομοθετικά πλαίσια, αναιρώντας ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα κλπ).


Όπως όμως διαπίστωναν οι απάνθρωποι θεωρητικοί του "καπιταλισμού των Καταστροφών", οι κοινωνίες γρήγορα συνηθίζουν και προσαρμόζονται στις διάφορες "κρίσεις", με αποτέλεσμα να απαιτούνται ολοένα και μεγαλύτερα, πιο δραματικά γεγονότα για να τις φέρουν σε κατάσταση σοκ.






Δεν είναι δύσκολο, ύστερα από τα παραπάνω, να αντιληφθούμε τον εξαιρετικά "ύποπτο" ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ στην πρόσφατη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, καθώς συντονισμένα και επί σειρά μηνών έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φέρουν την κοινωνία σε κατάσταση πανικού.






Ο φόβος είναι το χειρότερο όπλο στα χέρια των δυναστών της ανθρωπότητας και ηδη η λαίλαπα της νέας τάξης έχει διαβρώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη χώρα μας.






Υπάρχει όμως αντίδοτο σε όλα τα παραπάνω, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σωστή πληροφόρηση.






Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι τεχνικές του σοκ, όπως και όλες οι ψυχολογικές τεχνικές, παύουν να έχουν την παραμικρή αποτελεσματικότητα, μόλις γίνουν αντιληπτές από τον συνειδητό νου.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου