Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ποια η εξέλιξη τεσσάρων σκανδάλων που ταλανίζουν τον τόπο




«Με τις εξεταστικές επιτροπές έσπασε το φράγμα της σιωπής και της υποκρισίας για όσα συνέβαιναν στην δημόσια ζωή κι έστρεψαν την κοινωνία εναντίον του πολιτικού συστήματος» ήταν σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη το όφελος για τη χώρα αφού όπως παραδέχθηκε, «η αποκάλυψη κάποιων πλευρών των σκανδάλων δεν πρόσθεσε πολλά σε αυτά που υποπτεύονταν ήδη οι πολίτες». Ερωτηθείς για την πρόοδο αυτών των διαδικασιών από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Βορίδη, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, δήλωσε μη ικανοποιημένος απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και παραδέχθηκε ότι η ζημία σε βάρος του δημοσίου παραμένει ακόμη άγνωστη. Χαρακτήρισε επίσης το πρόβλημα της διαφθοράς συστημικό και μοιραία παρενέργεια της κομματοκρατίας, των ανεξέλεγκτων στεγανών στην άσκηση εξουσίας, της περιορισμένης αναζήτησης ευθυνών και του πλημμελούς ελέγχου κάθε δημόσιου λόγου και πράξης.







Για το σκάνδαλο της Siemens ο κ. Σαχινίδης έκανε γνωστό ότι.....


 σε κάθε μία από τις σχετικές πέντε δικογραφίες έχει ασκηθεί από το ελληνικό δημόσιο πολιτική αγωγή με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης συνολικού ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης με ρητή επιφύλαξη να επιδιώξει κατά την διαδικασία στο ακροατήριο την αποκατάσταση υλικής ζημιάς και περαιτέρω ηθικής βλάβης. Το δημόσιο διεκδικεί ακόμη το ποσό των 440.000 ευρώ για τα χρήματα που έλαβε ο Αναστάσιος Μαντέλης από τη Siemens τα έτη ‘98 και ’99, χωρίς νόμιμο λόγο, αίτημα που θα συζητηθεί στις 13 Οκτωβρίου.


Στο αστικό κομμάτι της υπόθεσης, παραδέχθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων δεν έχουν υποβάλλει αλλά ούτε και αξιολογήσει όλα τα ζητηθέντα στοιχεία προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να σχηματίσει την τελική του θέση ως προς το είδος και το ύψος των αξιώσεων.






Στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει καταθέσει επτά αγωγές που αφορούν στην αναγνώριση της ακυρότητας των συμβολαίων ανταλλαγής ακινήτων και απόδοση στο δημόσιο όλων των ακινήτων, συνολικά εννέα, που παραμένουν στην κατοχή της Ιεράς Μονής. Πέντε από αυτές κατόπιν αναβολής θα συζητηθούν το 2012 και οι υπόλοιπες τρεις έχουν δικάσιμο μέσα στο 2011. Θα κατατεθεί επίσης άμεσα αγωγή διεκδίκησης των Ολυμπιακών ακινήτων, ενώ η ομάδα εργασίας έχει ενημερώσει τις κατά τόπον πολεοδομικές υπηρεσίες για την δυνατότητα ανάκλησης των τυχόν οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί και αφορούν σε ακίνητα του δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στην Ιερά Μονή στο πλαίσιο των επίμαχων ανταλλαγών. Όσο για την ζημιά του ελληνικού δημοσίου, ισούται, όπως ανέφερε, με την συνολική αξία όλων των ακινήτων που μη νομίμως μεταβιβάστηκαν στο Βατοπαιδι ως αντάλλαγμα για τη μεταβίβαση από αυτήν στο δημόσιο της λίμνης Βιστωνίδας, οι οποίες όμως ανήκαν ήδη σε αυτό.






Στην υπόθεση των Ομολόγων έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή υποχρεώθηκε να καταβάλει στο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, ΤΕΑΔΥ, το ποσό των 6.6109.909 ευρώ με τον νόμιμο τόκο ενώ το Πολυμελές Πρωτοεικείο απέρριψε την αγωγή του ταμείου κατά του δημοσίου για την επαναπόδοση της αξίας του ομολόγου που είχε αγοράσει το ΤΣΠΕΑΘ ύψους 130 εκατομμυρίων δραχμών. Η δε οριστική απόφαση για την κυπριακή εταιρεία ΤΡΩΥΛΛΟΣ έχει αναβληθεί.






Τέλος, για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, η διερεύνηση του οποίου ξεκινά την άλλη εβδομάδα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι σήμερα το γραφείο Νομικού Συμβουλίου του ΥΠΕΘΑ, δεν επαρκούν για να προσδιοριστεί η ζημιά του δημοσίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου