Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Wall Street Journal: Έρχεται η πτώχευση της Ελλάδας







Ως αναπόφευκτη κρίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal η χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ εκτιμάται ότι η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σημάνει ακόμα χερισότερες μέρες για την Ελλάδα και γενικά τις χώρες που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο.






"Το μόνο σοβαρό ερώτημα είναι πλέον τι μπορούμε να αποκομίσουμε από...

 τις (επερχόμενες) πτωχεύσεις", επισημαίνει σε άρθρο της η Wall Street Journal (WSJ), με τον συντάκτη Ιρβάιν Στέλτζερ να είναι κατηγορηματικός. "Όπως και αν αποκαλέσεις την πτώχευση, αναδιάταξη, ήπια αναδιάρθρωση ή εθελοντισμό, παραμένει αναδιάρθρωση", υπογράμμισε.






Σημειώνει μάλιστα πως η Ελλάδα είναι ανίκανη να επιτύχει ακόμα και τους μεσοπρόθεσμους στόχους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που υποσχέθηκε προκειμένου να λάβει βοήθεια, λόγος που, όπως επισημαίνει, οι τρεις δανειστές της απειλούν να αποσυρθούν από την προσπάθεια διάσωσης.






"Αναγνωρίζεται πλέον από όλους ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν ποτέ μα ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους, σίγουρα όχι στην ώρα τους και ακόμα πιο σίγουρα όχι στην ολότητά τους", συμπληρώνει.






Σε ό,τι αφορά τον απερχόμενο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτιμά ότι η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας θα σημάνει ακόμα χειρότερες μέρες για την Ελλάδα και τις χώρες που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο.






Φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα διότι όποιος και να τοποθετηθεί διευθυντής "θα προτάξει ακόμα περισσότερη λιτότητα, σε αντάλλαγμα νέας βοήθειας, κάτι που για τους δανειζόμενους σημαίνει ύφεση και πτώχευση".






Σημειώνει επίσης ότι η στάση των Ευρωπαίων θεωρείται πως συγκλίνει όλο και περισσότερο προς αυτή της Γερμανίας που ζητά πιο σκληρά μέτρα, άμεσες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και επιμερισμό των ζημιών στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να υπογραφεί μια νέα δανειακή συμφωνία.






Μετά την πτώχευση της Ελλάδας βλέπει να ακολουθούν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία με τη σειρά της θα ζητήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση από τις χώρες της ευρωζώνης.






"Σκεφτείτε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να πληρωθείτε σε δραχμές αντί για ευρώ. Αλλά έτσι είναι οι επενδύσεις. Άλλωστε σκεφτείτε και το ποσοστό (20%) που αποδίδουν αυτά τα ομόλογα" αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου