Για κάθε σκεπτικιστή που θα σπεύσει να αποφανθεί πως «ναι, κι εγώ αν πω κάτι μπερδεμένο για ένα λιοντάρι που κυνηγά έναν αετό σε ένα λιβάδι όπου πέθαναν τρεις, μέσα στα επόμενα χίλια χρόνια κάτι θα συμβεί που να ταιριάζει με την περιγραφή μου» υπάρχει τουλάχιστον μία προφητεία που μοιάζει υπερβολικά ακριβής στην περιγραφή της για να είναι τυχαία. Από την άλλη, βέβαια, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει πως σε ένα διάστημα τόσο μεγάλο όσο τα χίλια χρόνια, μπορούν να συμβούν τα πάντα, οπότε μοιραία κάποια γεγονότα θα ταιριάζουν με μια τυχαία περιγραφή;
Από την Πυθία και τις σύγχρονες κατηγορίες… κερδοσκοπίας που αντιμετωπίζει, μέχρι την κατάρα της Κασσάνδρας και τον Νοστράδαμο, κανένας προφήτης δεν δικαιώθηκε ποτέ καθολικά. Είναι, στο κάτω κάτω, δύσκολο για την ανθρώπινη φύση να δεχτεί πως κάποιοι, λίγοι «φωτισμένοι» διαθέτουν το χάρισμα της πρόβλεψης του μέλλοντος που εκείνη, στην πλειοψηφία της, στερείται.
Οι πέντε προφήτες που ακολουθούν δεν βρίσκονται εδώ για να..............
διεκδικήσουν την δικαίωση –μόνο μια θέση δίπλα στους διάσημους συναδέλφους τους, και μια αφορμή για συζητήσεις με ολίγον μυστικιστικό υπόβαθρο.
Mitar Tarabich
Ένας αναλφάβητος αγρότης από το χωριό Kremna της Σερβίας, που έζησε από το 1829 έως το 1899, προέβλεψε με εντυπωσιακή ακρίβεια τα επόμενα εκατό χρόνια στην χώρα του. Μερικά αποσπάσματα των οραμάτων του, όπως τα κατέγραψε ο νονός του και κληρικός, Zaharije Zaharich, έχουν ως εξής: «στη χώρα μας, η ειρήνη και η ευημερία θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Πολλές γενιές θα γεννηθούν και θα πεθάνουν, γνωρίζοντας τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Η Σερβία θα ευημερήσει περισσότερο όταν κυβερνήσει ο άνδρας με τα μπλε μάτια και το άσπρο άλογο, ο οποίος θα φέρει στη Σερβία κάποιου είδους νέα θρησκεία. Θα είναι γερός και υγιής, θα ζήσει σχεδόν εκατό χρόνια.
«Θα του αρέσει πολύ να κυνηγά, και μια μέρα θα πέσει από το άλογό του και θα χάσει το πόδι του. Από αυτήν την πληγή θα πεθάνει, και όχι από την μεγάλη ηλικία του [ο Τίτο όντως έχασε το αριστερό του πόδι, και πέθανε από γάγγραινα σε ηλικία 88 ετών]. Μετά από αυτόν, η γη μας θα κυβερνηθεί από κάποιου είδους επιτροπή, αλλά δεν θα είναι όπως πριν. Αδερφός θα αρχίσει να μισεί και να σκέφτεται κακό για τον αδερφό του. Οι Σέρβοι θα χωριστούν μεταξύ τους και θα λένε «δεν είμαι Σέρβος, δεν είμαι Σέρβος». Θα εγκαταλείψουμε την γη μας, θα πάμε στον βορρά και μετά θα καταλάβουμε την ανόητη πράξη μας και θα γυρίσουμε. Τότε θα γίνουμε σοφοί και θα διώξουμε τον ανίερο και δεν θα τον δούμε ποτέ ξανά».
Alois Irlmaier
Ούτε «εκλεκτός», ούτε «φωτισμένος», ο Irlmaier ήταν ένας απλός χωρικός από την Γερμανία, ο οποίος την δεκαετία του ’50 προέβλεψε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος θα ξεκινήσει στην Μέση Ανατολή. Τα λόγια του έχουν περίπου ως εξής: «όλα φωνάζουν ειρήνη. Shalom! Και μετά θα συμβεί. Ένας πόλεμος ξεσπά ξαφνικά στην Μέση Ανατολή, μεγάλες ναυτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εχθροπραξίες στη Μεσόγειο. Η κατάσταση είναι τεταμένη. Η σπίθα, όμως, θα ανάψει στα Βαλκάνια. Βλέπω έναν «μεγάλο» να πέφτει, ένα αιματοβαμμένο στιλέτο δίπλα του.
«Δύο άνδρες σκοτώνουν έναν άλλο, υψηλόβαθμο. Τους πλήρωσαν άλλοι άνδρες. Ένας από τους δολοφόνους είναι ένας κοντός μαύρος άνδρας, ο άλλος λίγο πιο ψηλός, με ανοιχτόχρωμα μαλλιά. Αμέσως, η εκδίκηση έρχεται από την απέναντι πλευρά του μεγάλου ωκεανού. Ο κίτρινος δράκος εισβάλλει ταυτόχρονα σε Αλάσκα και Καναδά. Δεν πηγαίνει, όμως μακριά…».
Hildegard von Bingen
Γνωστή και ως Αγία Hildegard, ή Σίβυλλα του Ρήνου, η Hildergard ήταν –μεταξύ άλλων– καλόγρια, φιλόσοφος, συνθέτρια και συγγραφέας. Περισσότερο γνωστή για οτιδήποτε άλλο πέραν των οραμάτων της, η Hildegard έκανε μερικές ενδιαφέρουσες προβλέψεις, όπως αυτή: «Πριν έρθει ο κομήτης, πολλά έθνη, των καλών εξαιρουμένων, θα υποφέρουν από την φτώχεια και τον λοιμό. Το μεγάλο έθνος στον ωκεανό που κατοικείται από ανθρώπους διαφορετικών φυλών, από σεισμό, καταιγίδα και παλιρροϊκά κύματα θα καταστραφεί. Αυτό το έθνος θα έχει επίσης πολλές ατυχίες στη θάλασσα, και θα χάσει τις αποικίες στην Ανατολή από έναν Τίγρη κι ένα Λιοντάρι.
«Ο κομήτης με την τρομερή του πίεση θα πλημμυρίσει πολλές χώρες, και θα προκαλέσει μεγάλη φτώχεια και λοιμούς. Όλες οι παραθαλάσσιες πόλεις θα ζουν στον φόβο, πολλές από αυτές θα αφανιστούν, κι οι άνθρωποι που θα ξεφύγουν θα πεθάνουν από μία φοβερή αρρώστια. Η ειρήνη θα επιστρέψει στον κόσμο όταν ο γαλλικός θρόνος αποκατασταθεί». Ενδιαφέρον, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως το 1179, όταν πέθανε η Hildegard, η Ευρώπη δεν γνώριζε κανένα «μεγάλο έθνος στον ωκεανό που κατοικείται από ανθρώπους διαφορετικών φυλών» και ο γαλλικός θρόνος ήταν μια χαρά στην θέση του.
Baba Vanga
Μία από τους ελάχιστους προφήτες που «είδαν» κάτι καλό στο μέλλον, η σχεδόν τυφλή Vangelia Pandeva Dimitrova από την Βουλγαρία, ήταν πεπεισμένη πως το 4509 ο άνθρωπος θα έχει καταφέρει να επικοινωνεί απευθείας με τον θεό, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 4599 θα γίνει και αθάνατος. Μέχρι τότε, θα έχουμε κατοικήσει εκατοντάδες πλανήτες, αν και το 2221, ψάχνοντας για εξωγήινη ζωή, θα έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι πραγματικά τρομερό –δεν διευκρίνισε τι. Προέβλεψε, επίσης, μια αλλαγή στην τροχιά της Γης για το 2023, και την αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου για το 2010.
Ursula Southeil
Περισσότερο γνωστή ως Μητέρα Shipton, η Βρετανίδα προφήτισσα που έζησε τον 15ο αιώνα είναι κυρίως διάσημη για το δίστιχο που προβλέπει το τέλος του κόσμου (the world to an end shall come in eighteen hundred and eighty one) και το οποίο, παρά το γεγονός πως αποδείχτηκε απάτη, κατέκτησε για πάντα μια θέση στο πάνθεον των σεναρίων καταστροφής.
Οι πραγματικές προφητείες της ήταν κι αυτές γραμμένες σε στίχους με ομοιοκαταληξία, όπως αυτοί: «Three times shall lovely sunny France/ Be led to play a bloody dance/ Before the people shall be free/ Three tyrant rulers shall she see/ three rulers in succession be/ Each springs from different dynasty/ Then when the fiercest strife is done/ England and France shall be as one» για την συμμαχία Αγγλίας και Γαλλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτοί: «In water, iron then shall float/ As easy as a wooden boat/ Gold shall be seen in stream and stone/ In land that is yet unknown» για τα σύγχρονα πλοία και τον χρυσό της Αμερικής.
Ηρώ Κουνάδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου