Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Παπακωνσταντίνου : "Δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος"




Με τα λόγια του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τα οποία "οι Έλληνες έχουν για τα καλά κατανοήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε κοινωνικό πόλεμο", η οικονομική εφημερίδα Les Echos, δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού.






Το κείμενο της συνέντευξης, στην πληρέστερη μορφή της, δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Πρόκειται για μια, εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία ο υπουργός καλείται.........
 να δώσει απαντήσεις για ένα μεγάλο φάσμα της οικονομικής πολιτικής, όπως για την έκδοση ομολογιακών τίτλων, τις αποκρατικοποιήσεις, τα μέτρα αποφυγής μιας αναδιάρθρωσης, τις φορολογικές εισπράξεις, τις προβλέψεις για ανάκαμψη και τους φόβους για κοινωνική αστάθεια.





Στο ερώτημα για το "εάν τα 110 δισ. επαρκούν, εάν θα τα καταφέρει η Ελλάδα, να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2012 και για το εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα μπορέσει να αγοράσει κρατικούς τίτλους" ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε: "Τα 110 δισ., σίγουρα αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011. Την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε εξίσου πρόσβαση στις αγορές. Θα χρειαστούμε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24 έως 25 δισ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Θα αντλήσουμε τα υπόλοιπα από τις αγορές. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες που έχουμε εφαρμόσει πρόκειται να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές ομολογιακών τίτλων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ει δυνατόν προς το τέλος του έτους ή κατά τη διάρκεια του 2012".





Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έχει ήδη ξεκινήσει "με γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διάρκειας τριών και έξι μηνών". Με τα παρόντα επιτόκια, πρόσθεσε, είναι αδύνατο να εκδώσουμε ομόλογα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης. Αναμένεται να δούμε τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Τρεις μήνες είναι μια αιωνιότητα για τις αγορές.





Σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ανέφερε ότι αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να του επιτραπεί να αγοράζει κρατικούς τίτλους στην πρωτογενή αγορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι, σε περίπτωση ανάγκης, θα υπάρχει αγοραστής για τους τίτλους της Ελλάδας. "Είναι όμως προφανές", λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, "ότι το Ταμείο δεν αποτελεί τη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Η λύση είναι το εκ νέου άνοιγμα των κεφαλαιαγορών για την Ελληνική Δημοκρατία".





Σε ότι αφορά στον σχεδιασμό για την έκδοση τίτλων το 2012, εξήγησε ότι προγραμματίζονται 25 με 27 δισ. ευρώ τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας και 13 έως 15 δισ. ευρώ γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.





Σχετικά με τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης και εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο υπουργός απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε: "Όχι (δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο). Η στρατηγική μας θεμελιώνεται σε τρία σημεία: στο να επιτύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, στο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάκαμψη και φυσικά, στο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων μετοχών ακινήτων ύψους 50 δισ. ευρώ ".





Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός εξηγεί ότι το σχέδιο είναι διάρκειας πέντε ετών και περιλαμβάνει προσδιορισμένους στόχους χρόνο με το χρόνο, καθώς και διαδικασίες καθορισμού των πραγματικών τιμών.





Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα, οι κεφαλαιακές υπεραξίες θα ξεκινήσουν να εισρέουν το 2012 και 2013. Οι ορθές πωλήσεις ενός μέρους των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα επιτρέψουν να αποφευχθούν οι περικοπές των μισθών και οι αυξήσεις των φόρων. Το 2012, το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων θα αποφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ.





Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει "τον δύσκολο δρόμο" που έχει αναλάβει η Ελλάδα που είναι ένας πραγματικός "μαραθώνιος" αναπτύσσει όμως τις θετικές φάσεις που σταδιακά επιτυγχάνονται: "Από το τέλος του 2011". λέει, "θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του. Η υποχώρηση θα είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το 2011 θα έχουμε ακόμη μια πτώση του ΑΕΠ αντίστοιχη της τάξης του 3%. Το 2012, αντιθέτως, αναμένουμε αύξηση της τάξης του 1% έως 2%. Το επόμενο έτος θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το 2013 η αύξηση θα επανέλθει με υψηλά ποσοστά, πολύ σημαντικότερα".





Αναγνωρίζει ότι το 2013 θα είναι "μια κρίσιμη χρονιά" γιατί φθάνουμε στο τέλος του προγράμματος διεθνούς στήριξης. Στηρίζει όμως τις ελπίδες του στο ότι "θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υπολογίζει στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε τώρα πράξη τις αλλαγές που άλλα κράτη έχουν πραγματοποιήσει εδώ και δεκαετίες".





Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ο υπουργός εξήγησε ότι "τις ελληνικές τράπεζες κατέστησαν περισσότερο ευάλωτες τα προβλήματα του κρατικού φορολογικού συστήματος". Περισσότερη δικαιοσύνη και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ζητούν και οι επιχειρηματίες που "βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση", αναγνωρίζει ο υπουργός.





Στο ερώτημα για το εάν φοβάται την αύξηση της κοινωνικής αστάθειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος, πράγμα που πολλά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης δεν το έχουν καταλάβει ακόμη".





"Οι Έλληνες πέρασαν ένα πολύ δύσκολο 2010. Το 2011 θα είναι το ίδιο δύσκολο. Υπάρχουν απεργίες, διαδηλώσεις. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα των προσαρμογών που ελήφθησαν" αναφέρει και προσθέτει: "Προκειμένου να μη στραφεί ο λαός εναντίον της κυβέρνησης πρέπει κατά τη διάρκεια της διαδρομής να έχουμε κάτι θετικό να παρουσιάσουμε, κυρίως στο θέμα της ανάπτυξης. Θετικά σημάδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Εδώ και τέσσερις μήνες, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν από 30 έως 40%.





"Οι δύσκολες επιλογές πρέπει επίσης να λαμβάνονται με ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Ο κόσμος μας το ζητάει αυτό. Δεν φοβάμαι για κοινωνική έκρηξη. Θα υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές αντιδράσεις, για παράδειγμα ενέργειες για τη μη πληρωμή των διοδίων ή άλλες. Οι ενέργειες αυτές είναι αδιέξοδες", σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών και καταλήγει: "Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι μαζικές και αντιπροσωπευτικές της άποψης που έχει ο κόσμος. Δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος στην Ελλάδα. Πολλά ΜΜΕ δεν το έχουν καταλάβει ακόμη".



Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου