Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ενοποίηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «βλέπει» ο Νταβούτογλου




«Είμαστε στα πρόθυρα μιας ιστορικής ενοποίησης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και βασικός εκφραστής του νεο – οθωμανικού πολιτικού προγράμματος Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα συμποσίου στο οποίο συμμετείχε και πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.




Ο «Κίσινγκερ» της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι...................
 «Το 2023 είναι το 100ο έτος της Δημοκρατίας μας.

Όπως, κατακερματίστηκε σε κομμάτια ένα κράτος που ήταν το πολιτικό κέντρο ενός πανάρχαιου πολιτισμού, διαχωρίστηκαν τα ιδρυτικά στοιχεία αυτού του κράτους, απομακρύνθηκαν ψυχολογικά και ιστορικά το ένα από το άλλο, μέσα στα 12 χρόνια που πέρασαν από το 1911, ξεκινώντας από την Τρίπολη, και μέχρι το 1923, και όπως στο ιστορικό αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, το 1923 γεννήθηκε μια νέα δημοκρατία, ως ένα νέο εθνικό κράτος και με αυτούς που απομείνανε επωμίστηκε τον αγώνα να μεταφέρει στο κόσμο κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, έτσι και εμείς τώρα από το 2011 μέχρι το 2023 είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να ενοποιήσουμε ξανά αυτά τα διασπασμένα, αποχωρισμένα εθνικά στοιχεία».



Το 2023 ο μεγάλος στόχος



Στις 21/5/2009, δηλαδή πριν από περίπου δύο χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε ομιλία, την οποία είχε πραγματοποιήσει στην οικία του πρέσβη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το έτος 2023, δηλαδή στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Τουρκία θα είναι δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας.



Μάλιστα είχε κάνει λόγο για νέο «Πόλεμο Ανεξαρτησίας», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το μέλλον της Τουρκίας είναι λαμπρό.Την Τουρκία δεν μπορεί κανένας να τη διασπάσει και να την εντάξει σε θέση χώρας δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας μας τώρα δεν είναι πόλεμος της ανεξαρτησίας.

Είναι ένας αγώνας να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Αυτή τη στιγμή, στις γύρω περιοχές δεν σημειώνεται καμμία εξέλιξη χωρίς τη βούληση της Τουρκίας, χωρίς να το έχει υπόψη της η Τουρκία και χωρίς να υπάρχει η έγκρισή της.Είθε, όταν εορτάζουμε την 100η επέτειο της Ίδρυσης της Δημοκρατίας, να μην συμβαίνει τίποτε στον κόσμο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και χωρίς να είναι εκείνη ενήμερη».



«Ένωση του Καυκάσου»



Ταυτοχρονα η τουρκική διπλωματία επεξεργάζεται το πρόγραμμα «Ενωμένος Καύκασος» με το πρώτο βήμα να γίνεται μέσω της κατάργησης της χρήσης διαβατηρίων από Τούρκους πολίτες ώστε να μεταβαίνουν στην Γεωργία αντίστροφα. Το πρόγραμμα «Ενωμένος Καύκασος», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Γεωργινό Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι πριν από περίπου ένα μήνα σε συνάντηση που είχαν οι δύο τους στην Τιφλίδα.



Η λεγόμενη «Ένωση του Καυκάσου», η οποία προωθείται με αντικειμενικό σκοπό να αποτελέσει μια μικρογραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή του Καυκάσου στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Γεωργία, αλλά και ευρύτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότιου Καυκάσου.

Για την Τιφλίδα αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά μεγάλης στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας, δεδομένων των κακών σχέσεων με τη Μόσχα, οι οποίες καθιστούν, κυρίως μετά τις στρατιωτικές συγκρούσεις του 2008, τη θέση της Γεωργίας εξαιρετικά επισφαλή. Σε αυτή τη βάση η Γεωργία επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεων της με την Τουρκία, οι οποίες ειναι παραδοσιακά πάρα πολύ καλές ιδιαίτερα σε τομείς όπως η οικονομία, η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές και ο πολιτισμός.

Η «Ένωση του Καυκάσου», αν πετύχει ως πολιτικό και οικονομικό σχέδιο και πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει εκτός από την Τουρκία και τη Γεωργία και τις υπόλοιπες χώρες του νότιου Καυκάσου, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία και εκτός των άλλων θα έχει ως ζητούμενο την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους.

ΠΗΓH: 24wro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου