Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ η αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας.






Μάλιστα τα χειρότερα έπονται. Η περσινή πρόβλεψη του τότε υπουργού Εργασίας, ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της επαλήθευσης.



Το χειρότερο όλων είναι ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν διαφαίνεται χαραμάδα για την αντιστροφή της κατάστασης.



Οσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την κοινωνική ασφάλιση δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το εφιαλτικό μέγεθος του προβλήματος.



Η ανεργία θα ανέλθει στα τέλη του τρέχοντος έτους στο............. 
22% και ο αριθμός των ανέργων θα αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια, ενώ η όποια αναθεώρηση θα γίνει προς τα πάνω.



Για να πέσει η ανεργία στα επίπεδα του 2008 (7,8%), θα πρέπει να περιμένουμε ώς το 2022-2023.



Και ο απόλυτος αριθμός και το ποσοστό δεν έχουν καταγραφεί σε άλλη ομαλή περίοδο του μεταπολεμικού ελληνικού κράτους.



Η μια παράμετρος αυτού του προβλήματος είναι ασφαλώς οι προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς. Η άλλη είναι η απειλή που ελλοχεύει για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο σύνολό του.



Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αλματώδης αύξηση του αριθμού των ανέργων σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για τα Ταμεία. Ενας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει αυτήν την απώλεια στα 3,5 δισ. ευρώ.



Αν συνεχιστεί αυτή η αιμορραγία, κάποια Ταμεία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός, σε εποχή ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής, δεν θα μπορεί να καλύψει τα ελλείμματά τους.



Το συμπέρασμα είναι προφανές: Με την ανεργία να καλπάζει, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή να οργιάζουν, οι διαπιστώσεις και οι περιγραφές του προβλήματος είναι πλέον ανούσιες.



ΠΗΓΗ: politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου