Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Wikileaks:Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αποκαλεί ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ "δεινοσαύρους".




Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αποστέλλει στο State Department τηλεγράφημα στο οποίο...


επιχειρείται μία εξήγηση των κοινωνικών και άλλων αιτίων που οδήγησαν στις ταραχές στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, παρουσιάζεται η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή και...


οι προβλέψεις για το πολιτικό της μέλλον, αλλά και πώς θίγονται από τα γεγονότα τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αθήνα.



Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ επικρίνει τον τότε πρωθυπουργό για τη στάση του στα Δεκεμβριανά, κάνοντας λόγο για “απουσία Καραμανλή”, ενώ αναφερόμενος στα αίτια των ταραχών επιτίθεται στα ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι κάλυψαν τα γεγονότα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου "ανεύθυνα και εμπρηστικά". Ακόμη, αποκαλεί ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ "δεινοσαύρους".



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένοι χαρακτήρες του τηλεγραφήματος εμφανίζονται μη κανονικά, λόγω προβλήματος που υπάρχει στην βάση δεδομένων.



“Σοκ στην Ελλάδα από το θάνατο του Γρηγορόπουλου”

Οι ταραχές που άρχισαν στην Ελλάδα μετά τον πυροβολισμό ενός εφήβου στις 6 Δεκεμβρίου προκάλεσαν σοκ και στους πιο κυνικούς Έλληνας, και είχαν ως αποτέλεσμα οικονομικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.



Ο αναβρασμός που επικρατεί έχει προκαλέσει βαθιά πόλωση στην κοινωνία, με τη νεολαία, ανεξαρτήτως κοινωνικοί-οικονομικού προφίλ, να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαδηλώσεις, και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου άνω των 30 ετών να καταδικάζει τη βία.



Αν και είναι δύσκολο να αποσαφηνίσουμε τα ακριβή αίτια των ταραχών, παράγοντες που συντελούν σε μεγάλο βαθμό στα τεκταινόμενα είναι οι εξής:



- Η αποπνικτική κατάσταση που προκάλεσαν μερικές εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημένων “αναρχικών”

- Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης με τη διαφθορά και με τους πολιτικούς ηγέτες

- Η απογοήτευση της νεολαίας, που βλέπει ότι έχει λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές

- Η ανεύθυνη και εμπρηστική κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ, που αποκαλούν τον πυροβολισμό (σ.σ: του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) δολοφονία εν ψυχρώ

- Οι δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζουν χαμηλό ηθικό, έχουν εξασθενίσει από περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν μετά τη Χούντα, και δεν απολαύουν της λαϊκής εμπιστοσύνης

- Η λαϊκή συμπάθεια (και σε ορισμένες περιπτώσεις νοσταλγία) για τη ριζοσπαστική Αριστερά και για τις εκδηλώσεις αντίθεσης με βίαια μέσα



“Απών ο Καραμανλής”

Η αντίδραση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από την απουσία του Καραμανλή, και οι περισσότερες κυβερνητικές ανακοινώσεις αφέθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών Παυλόπουλο.



Προφανώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην αστυνομία να αντιδράσει τηρώντας αποκλειστικά αμυντική στάση. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να αποφύγει νέους θανάτους, ή να μη δώσει λαβή για νέες διαμαρτυρίες και διαπραγματεύσεις με τις αρχές (όπως στην περίπτωση κατάληψης κυβερνητικού κτιρίου).



Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι ο Καραμανλής δεν χειρίστηκε καλά την κατάσταση – τόσο με το να μην λάβει σκληρότερη στάση όσο και με το να επιτρέψει την επιδείνωση των κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών (...)



“Θα επηρεαστούν τα αμερικανικά συμφέροντα”

Τα αμερικανικά συμφέροντα θα επηρρεαστούν. Περιοριζόμενη από την αναταραχή, θα είναι πιο εσωστρεφής από το συνηθισμένο. Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην έχει τη θέληση ή τη δυνατότητα να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες στην περιφερειακή εξωτερική της πολιτική, όπως το όνομα της Μακεδονίας, τις σχέσεις με την Τουρκία, ή την άσκηση πιέσεων στους Ελληνοκυπρίους για το Κυπριακό. Η κυβερνητική γραφειοκρατία, ανέκαθεν προσεκτική, θα είναι ακόμη πιο επιφυλακτική μπροστά στην πολιτική αβεβαιότητα, κάνοντας δύσκολη την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων στην ατζέντα μας (...)



Τέλος, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις που προχωρούν σε χτυπήματα εν μέσω κοινωνικής αναστάτωσης, εκμεταλλευόμενες τις εξασθενημένες και με χαμηλό ηθικό δυνάμεις ασφαλείας. Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά μια πιθανή αυξημένη τρομοκρατική απειλή



http://planet-greece.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου