Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τα «κόκκινα» δάνεια!!!!!




Καλές οι συζητήσεις για τα δημόσια οικονομικά, ακόμη καλύτερες οι κουβέντες για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, αλλά πίσω από τα νούμερα κρύβονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.




Έχει περάσει σχεδόν μια τριετία από τότε που οι τράπεζες έκλεισαν σχεδόν ερμητικά- τη στρόφιγγα της δανειοδότησης, ιδίως για κεφάλαια κίνησης. Τα πολύ εκτεθειμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις πάει καιρός που «βάρεσαν κανόνι». Καθώς όμως η κρίση βαθαίνει, πραγματικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι άπλωσαν τα «πόδια τους μέχρι εκεί που έφτανε το πάπλωμα». Απλά, το πάπλωμα μπήκε στο πλύσιμο.



Οι τραπεζίτες ανησυχούν περισσότερο από τη συνεχιζόμενη αύξηση...........
 στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, καθώς σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 5,3% που ήταν το 2008 στο 10% στο τέλος του 2010.Με 15% «τρέχουν» οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ στα καταναλωτικά έπιασαν το 20%.



Αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματικά δάνεια ύψους 18,5 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται, στα 8 δισ. ευρώ ανέρχονται οι «κόκκινες» οφειλές από στεγαστικά δάνεια και άλλα 7 δισ. ευρώ είναι τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια. Συνολικά, δηλαδή, οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τα 33 δισ. ευρώ.



Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα καθυστερούμενα δάνεια θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους και αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα του 18% έως 20%. Δηλαδή το επόμενο 12μηνο τα καθυστερούμενα δάνεια θα διαμορφωθούν από με 46 δισ. ευρώ (στο 18%), ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ.



Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για την άνοδο των καθυστερήσεων στα στεγαστικά, που θεωρούνται η πλέον ασφαλής κατηγορία χορηγήσεων, και φοβούνται περαιτέρω αύξηση, καθώς η «πίεση» στα οικονομικά των νοικοκυριών θα γίνει αφόρητη εντός του 2011, ιδίως στις κατηγορίες των μισθωτών, των οποίων το πραγματικό εισόδημα είναι βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω εντός του έτους.



Οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξυπηρέτηση των δανείων, κάνουν ακόμη πιο σφικτή την πολιτική των τραπεζών σε νέες χορηγήσεις και ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί.



Η αναβολή των πλειστηριασμών έως τον Ιούνη, όχι απλά δεν είναι λύση αλλά δύναται να οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι Τράπεζες θα ρίξουν τα ακίνητα στην αγορά μαζικά και δεν θα τα εγγράφουν απλά ως στοιχεία του ενεργητικού τους.



Στο «κόκκινο» λοιπόν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα ΜΜΕ αρέσκονται στο να αφιερώνουν χώρο και χρόνο στους αυτόχειρες λόγω χρεών. Το αίμα ακόμη «πουλάει». Η κατήφεια και η απόγνωση των πολλών ξεπεράσθηκε. Δεν αποτελεί πλέον είδηση…



ΠΗΓΗ: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου