Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ-ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ (ΟΠΑΠ)




Ντοκουμέντο που επικαλείται η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία φέρει την εταιρεία Egon Zehnder, στην οποία εργαζόταν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος πριν εισέλθει στην πολιτική, έλαβε αμοιβή αρκετών χιλιάδων ευρώ από τον ΟΠΑΠ το 2010, παρέχοντας υπηρεσίες εξεύρεσης ανώτατων στελεχών. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η εν λόγω εταιρεία πράγματι συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής στελεχών σε φορείς αρμοδιότητάς του (ΟΠΑΠ, ΕΡΤ, ΟΔΙΕ κ.λπ.), υποστηρίζοντας ωστόσο πως αυτή είναι αμισθί.






Η εφημερίδα φέρεται να έχει στην κατοχή της ένα τιμολόγιο, με ημερομηνία έκδοσης 23 Ιουλίου 2010, που πιστοποιεί τη σχέση ανταμοιβής ΟΠΑΠ-Egon Zehnder International του Α. Γαβριηλίδη αφού αναφέρει το ποσό των ............
49.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Η πληρωμή του τιμολογίου εγκρίθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη, όπως αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο (ο Γ. Σπανουδάκης έχει λάβει δικαιοδοσία από το διοικητικό συμβούλιο να υπογράφει δαπάνες μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ εκάστη).

Η εφημερίδα αναφέρει πως για την επιλογή της εταιρείας δεν έγινε διαγωνισμός ούτε και η έγκριση της ανωτέρω δαπάνης πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ενώ επισημαίνει πως ο Γ. Σπανουδάκης τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τους κ.κ. Γερουλάνο και Γαβριηλίδη.

Ο ΟΠΑΠ απάντησε στις ερωτήσεις της εφημερίδας ότι «υπηρεσίες εξεύρεσης στελεχών παρέχουν διαχρονικά αρκετές εξειδικευμένες εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Egon Zehnder International...», ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προτείνει κατά το παρελθόν σημαντικά στελέχη της ΟΠΑΠ Α.Ε.» και τέλος ότι «είναι επόμενο οι εταιρείες αυτές να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν», επιβεβαιώνοντας τη σχέση ανταμοιβής.

Και ο πρώην πρόεδρος του ΟΔΙΕ, Δημήτρης Σεφτελής με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι, πριν γίνει η τοποθέτησή του στον ΟΔΙΕ, συναντήθηκε με τον κ. Γαβριηλίδη στα γραφεία της Egon Zehnder στο Μαρούσι, μετά από οδηγίες που έλαβε από το υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι τότε υπήρχε απλώς η φημολογία ότι η εταιρεία εμπλέκεται στη διαδικασία του opengov. Μετά τη συνέντευξη, ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε την εμπλοκή του πρώην εργοδότη του Α. Γαβριηλίδη όμως αρνήθηκε πως υπήρχε αμοιβή, υποστηρίζοντας πως οι υπηρεσίες παρέχονταν δωρεάν.

«Οι πελάτες μας είναι κυρίως οργανισμοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στο παρελθόν είχαμε αναλάβει αρκετές δουλειές, κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, στα οποία ανήκουν οι περισσότερες ΔΕΚΟ. Από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση όμως, η προσφορά μας είναι σε εθελοντική βάση. Δεν έχουμε αναλάβει κανένα έργο επ' αμοιβή στο Δημόσιο. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος και προσπαθούμε να βοηθήσουμε» είχε δηλώσει στην εφημερίδα ο ίδιος ο δ/σ της Egon Zehnder, Α. Γαβριηλίδης.

Το θέμα είχε φτάσει και στο Κοινοβούλιο, όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση για τη σχέση του υπουργού Πολιτισμού με την Egon Zehnder και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την επιλογή στελεχών. Ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε στις 11 Φεβρουαρίου 2011 ότι «στη νέα περίοδο το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όσους ανθρώπους θέλουν να προσφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο στο δύσκολο έργο της ανασύστασης της χώρας. Χρησιμοποιεί έτσι και τις αμισθί υπηρεσίες ανθρώπων σε πολλές περιπτώσεις» και συνεχίζει αναφέροντας ότι «μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, που δέχθηκε να προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του».





http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου