Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

10 συμβουλές για να μην σας πάρει από κάτω η ανεργία




Απολύσεις, πτυχία που μένουν αχρησιμοποίητα σε κάδρα και δείκτες ανεργίας που ανεβαίνουν.





Είναι λογικό αν εμπίπτετε σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις να νιώθετε ευάλωτοι, θυμωμένοι και στεναχωρημένοι. Λίγα χρήματα και πολύς ελεύθερος χρόνος είναι ένας.συνδυασμός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ψυχολογία σας και να καταλήξετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας, να αρνείστε να κάνετε το οτιδήποτε και να γίνετε ο λόγος που οι φίλοι σας προσπαθούν μάταια να σας κάνουν να ξεχαστείτε και ψιθυρίζουν συνωμοτικά τρόπους για να σας σηκώσουν από τον καναπέ.

Aκολουθούν δέκα τρόποι για να νικήσετε τη «μαυρίλα» της άνεργης καθημερινότητας:............


1. Βγάλτε τις πυτζάμες σας. Το να μένετε σε διάθεση υπνηλίας και παραμονής χωρίς σκοπό στο κρεβάτι και στον καναπέ σας κρατά στάσιμους στον «βούρκο» της έλλειψης δημιουργικότητας.

2. Κλείστε την τηλεόραση. Ιδίως την ώρα των ειδήσεων. Τα τηλεοπτικά νέα φροντίζουν να προβάλλουν αυτό που «πουλάει», δηλαδή μακάβριες ειδήσεις, αμείλικτους δείκτες ανεργίας και οικονομικής κρίσης και καταστροφολογία. Η πραγματικότητα δεν είναι ρόδινη, αλλά παρακολουθώντας την από τον μεγεθυντικό φακό των ειδήσεων των 8.00, η ψυχολογία σας θα πάρει την κατιούσα.

3. Μεταξύ των επιλογών «έξω» και «μέσα», επιλέξτε το έξω. Βγείτε, κανονίστε βόλτες, εξόδους, επισκέψεις σε φίλους και μην πέφτετε σε έναν φαύλο κύκλο μιζέριας.

4. Ακόμη και μέσα στο σπίτι, όμως, επιλέξτε τη δράση από την απραγία. Κάνοντας δουλειές για το σπίτι, εξασκώντας τις μαγειρικές σας δυνατότητες, οργανώνοντας τα πράγματά σας, αποκτάτε την αίσθηση ότι ελέγχετε τον εαυτό σας, προσφέρετε στο νοικοκυριό σας και δεν είστε έρμαιο της μοίρας. Επικεντρωθείτε, λοιπόν, στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και όχι σε αυτά που δεν μπορείτε να κάνετε λόγω της ανεργίας.

5. Μην σκέφτεστε όλη την ημέρα την έλλειψη εργασίας και το τί πρέπει να κάνετε για να βρείτε δουλειά. Καθιερώστε μία ώρα της ημέρας κατά την οποία θα βλέπετε τις καινούριες καταχωρίσεις στην αγορά εργασίας και θα στέλνετε το βιογραφικό σας. Δεν χρειάζεται πανικόβλητο ψάξιμο, ενώ θα πρέπει να επιδείξετε λίγη ανοχή στην απογοήτευση, καθώς είναι αναμενόμενο πολλές πόρτες να βρεθούν κλειστές. Σε καμία περίπτωση μην το παίρνετε προσωπικά.

6. Συζητήστε με τους δικούς σας ανθρώπους το πρόβλημά σας. Αν κάνετε σκέψεις για την κατάσταση την οποία βιώνετε, οι δεύτερες γνώμες πάντα σας βοηθούν να κρατήσετε σε λογικό επίπεδο τον ειρμό σας και να μην ξεφύγει το σκεπτικό σας προς γιγαντωμένες εκδοχές αυτού που αποκαλούμε «τέρας της ανεργίας». Ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιήστε το χιούμορ, που είναι ένας πολύ καλός μηχανισμός ψυχολογικής άμυνας. Διακωμωδήστε με τους φίλους σας τα προβλήματά σας ή δείτε την αγαπημένη σας κωμωδία για να ξορκίσετε τις έγνοιες με το γέλιο.

7. Μην διστάσετε να τρέξετε σε αυτές που θεωρούμε «βαρετές» υπηρεσίες, όπως ο ΟΑΕΔ. Αφενός, υπάρχουν για κάποιο λόγο, και δεν είναι καθόλου ντροπιαστικό να απευθυνόμαστε σ’ αυτές. Αφετέρου, θα διαπιστώσετε πως δεν είστε μόνοι, καθώς εκατοντάδες άλλοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς. Έτσι, θα κατανοήσετε πως δεν ευθύνεστε εσείς για μια πιθανή απόλυση, αλλά οι συνθήκες της εποχής.

8. Ξεκινήστε να ασχολείστε με ένα χόμπι, που θα σας διατηρήσει δημιουργικούς και, ποιος ξέρει, μπορεί να γίνει το νέο σας επάγγελμα. Παρακολουθήστε σεμινάρια (για δωρεάν μαθήματα και διαλέξεις μπορείτε να πάρετε ιδέες από εδώ), τα οποία θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό σας, ενώ δεν θα αισθάνεστε πως ο χρόνος ανεργίας σας πήγε χαμένος.

9. Φροντίστε τον εαυτό σας. Δοκιμάστε να τρέξετε για λίγη ώρα κάθε μέρα στο πάρκο ή να υιοθετήσετε τη συνήθεια άλλων αερόβιων ασκήσεων. Η υγεία και η εμφάνισή σας δεν πρέπει να παραμεληθούν, απλά και μόνο επειδή είναι στάσιμη η επαγγελματική σας ζωή. Άλλωστε, με τη σωματική άσκηση, εκκρίνονται οι «ορμόνες της ευτυχίας», που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.

10. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας, κάνοντας έναν απολογισμό: Ποιό θέλετε να είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα; Μήπως κάτι δεν πήγαινε καλά στην προηγούμενη δουλειά σας, και πιθανώς έχετε ξεφύγει από μία κατάσταση που δεν σας ικανοποιούσε; Θέστε στόχους και ξανασκεφτείτε τί είναι αυτό που σας ευχαριστεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου