Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Συνταρακτικές καταγγελίες από εφοριακό για τον υπουργό Οικονομίας

Μια επιστολή με καταγγελίες για επικίνδυνες, πολιτικά, μεθοδεύσεις του περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομικών, η οποία ρίχνει άπλετο φως στις αιτίες οι οποίες οδήγησαν σε παταγώδη αποτυχία το φορολογικό μηχανισμό είσπραξης εσόδων, στην πιο κρίσιμη καμπή των τελευταίων 60 ετών δημοσιεύει σήμερα καθημερινή εφημερίδα.




Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αποκαλύπτεται, ότι διευθυντής μεγάλης εφορίας των Αθηνών και πρώην υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ προχώρησε μόλις πριν από δύο μήνες στην υποβολή παραίτησης για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος (!).



Στην επιστολή του κάνει λόγο για ανάγκη...
 άμεσης παρέμβασης του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καταγγέλλοντας το σύστημα Παπακωνσταντίνου και τον «κολλητό» του διευθυντή προσωπικού για συνειδητή διάλυση των ΔΟΥ, καθώς και για καθημερινά φαινόμενα αναξιοκρατίας, ευνοιοκρατίας, αυθαιρεσίας, νομιμοφάνειας, τα οποία παραπέμπουν σε παράβαση καθήκοντος.



Η αίτηση παραίτησης του προϊσταμένου της ΙΣΤ’ Εφορίας Αθηνών, κ. Γεράσιμου Λευκαδίτη, η οποία έχει ταυτόχρονα -και χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα- κοινοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στο γραφείο του πρωθυπουργού, του κ. Θ. Πάγκαλου, καθώς και στους υπουργούς Εσωτερικών και στα σωματεία του κλάδου των εφοριακών, υποβλήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης – Διεύθυνση Προσωπικού ΔΟΥ στις 3 Ιανουαρίου 2011 και ενώ είχαν προηγηθεί οκτώ αναφορές του για τα κακώς κείμενα που λάμβαναν χώρα, δεν έχει δεχτεί ακόμη καμία γραπτή ή έστω και προφορική απάντηση.



Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Λευκαδίτης καταγγέλλει επιλεκτική ενίσχυση μικρότερων από πλευράς εσόδων εφοριών, διαπιστώνοντας ότι συνειδητά το «σύστημα Παπακωνσταντίνου» διαλύει (!) και αποδιοργανώνει το φορολογικό μηχανισμό, επιφέροντας δραματικές συνέπειες τόσο στα έσοδα του κράτος όσο και στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.



Η αίτηση παραίτησης του κ. Λευκαδίτη, κάνει λόγο για φαινόμενα αναξιοκρατίας, ευνοιοκρατίας, αυθαιρεσίας και νομιμοφάνειας τα οποία βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Διεύθυνσης (Προσωπικού) η οποία παραβιάζει κατά κόρον τη βασική αρχή της αμεροληψίας και υποπίπτει καθημερινά σε συνεχείς παραβάσεις καθήκοντος κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα. Ο προϊστάμενος της ΙΣΤ ΔΟΥ Αθηνών συνεχίζοντας, εξαπολύει μύδρους κατά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του διευθυντή προσωπικού, κ. Παύλου Αμανατίδη. «Το γεγονός ότι ο διευθυντής προσωπικού αποτελεί άκρως αμφιλεγόμενη τοποθέτηση και κατά απόλυτη παρέκκλιση προσωπική πολιτική επιλογή, δεν σημαίνει ότι αυτόματα επωμίζεται και δημοκρατική εξουσία να υπερβαίνει τη νόμιμη δικαιοδοσία του και να ασκεί διοίκηση του τύπου “αποφασίζουμε και εισηγούμαστε κατά το δοκούν”», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του, αφήνοντας άμεσα αιχμές -και- εις βάρος του αρμόδιου για τη νομιμότητα των υπηρεσιακών εισηγήσεων και ενεργειών Β’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου.



Τις αποφάσεις αυτού του οργάνου και την τακτική του κ. Παπακωνσταντίνου, είχε προασπιστεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών και κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Γιάννης Γρίβας και πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ύστερα από σχετική αποκάλυψη της ίδιας εφημερίδας, την κατηγόρησε για συκοφαντίες.



Με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ σίγουρα διαφωνεί ο κ. Λευκαδίτης ο οποίος μέσα από την επιστολή παραίτησης του διατυπώνει μια άκρως ενδεικτική για τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι πρακτικές της «αυλής Παπακωνσταντίνου» φράση: «Φοβούμαι ότι μια βαθιά, σοβαρή και ανεξάρτητη έρευνα από τον αρμόδιο για τη Δημόσια Διοίκηση Επιθεωρητή θα έδειχνε ότι… στραβά αρμενίζουμε ή ότι κάτι στραβό υπάρχει στο βασίλειο της Δαανιμαρκίας. Μια τέτοια έρευνα θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για το γενικότερο συμφέρον της υπηρεσία και ενδεχόμενα θα προλάμβανε καταστάσεις που πιθανόν να μας οδηγήσουν σε λίγα χρόνια ξανά στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα… Με απολύτως δεδομένο ότι η παραίτηση μου δεν οφείλεται σε ιδιοτελείς η προσωπικούς λόγους, αλλά σε λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, επιφυλασσόμενος δε των νομίμων δικαιωμάτων μου, είμαι στη διάθεση παντός αρμοδίου για οποιαδήποτε εξήγηση η πληροφορία».



Στο υστερόγραφό του, ο διευθυντής της ΙΣΤ’ ΔΟΥ Αθηνών επισημαίνει: «Ως γνωστόν, η καίρια θέση του διευθυντή φορολογικών ελέγχων, καίτοι έπρεπε να προκηρυχτεί εκ των πρώτων, δυστυχώς αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα. Είναι δε γνωστοί οι λόγοι που επιβάλλουν αυτή την απαράδεκτη – για το φοροελεγκτικό μηχανισμό κατάσταση», με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, πλέον, να καλείται να ελέγξει σε βάθος αυτές τις καταγγελίες «σοκ», οι οποίες εμπεριέχονται, σε ένα επίσημο δημόσιο έγγραφο, και φυσικά να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των οκτώ αναφορών του κ. Λευκαδίτη, οι οποίες προηγήθηκαν της υποβολής παραίτησης του (η αίτηση απορρίφθηκε από το αρμόδιο υπηρεσιακό, με πληροφορίες να φέρουν τον Διευθυντή της ΙΣΤ ΔΥΟ υπό μετακίνηση για άλλη υπηρεσία).



Την αρχή των μύριων όσων ακολούθησαν από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα από τους ανορθόδοξους και -στην καλύτερη περίπτωση- νομιμοφανείς χειρισμούς της «αυλής Παπακωνσταντίνου» ανακάλυψε και αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» από τις 19 Ιουλίου 2010. Ο σημερινός διευθυντής προσωπικού, κ. Παύλος Αμανατίδης, εις βάρος του οποίου εξαπολύει μύδρους ο επικεφαλής της ΙΣΤ’ ΔΟΥ Αθηνών, για να τοποθετηθεί στη θέση που κατέχει μέχρι σήμερα, πρώτα χρήστηκε προϊστάμενος σε εφορία της περιφέρειας για 48 ώρες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να αναλάβει το άκρως νευραλγικό πόστο δίπλα στον κ. Παπακωνσταντίνου.



Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα, για χάρη του κ. Αμανατίδη, του «τοπάρχη», σύμφωνα με φήμες που δίνουν και παίρνουν στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Κοζάνη, ο «νόμος Ραγκούση» (3938/2010) μετατράπηκε σε «λάστιχο». Το ίδιο έγινε και για αρκετές ακόμη περιπτώσεις «κολλητών» του υπουργού Οικονομικών, προκαλώντας φυσικά τεράστιες και εξόφθαλμες αδικίες στις κρίσεις που έγιναν για την τοποθέτηση προϊσταμένων στις ΔΟΥ, εις βάρος κοινής αποδοχής και ικανών εφοριακών. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι στελέχη ΔΟΥ, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, από πέρυσι έκαναν λόγο για πρωτοφανές πογκρόμ διώξεων.



To Newsday επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Λευκαδίτη, ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλύψει κάτι στην δεδομένη χρονική στιγμή.



«Θα μιλήσω όταν θα πρέπει να μιλήσω γιατί τώρα η χώρα διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της», μας είπε και συνέχισε λέγοντας « η παραίτησή μου δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή όπως με ενημέρωσαν και φυσικά δεν έχω πάρει καμία επίσημη προφορική ή γραπτή απάντηση». Για να τελειώσει επισημαίνοντας «η προσοχή μας έχει εστιαστεί σε μια προσπάθεια εντοπισμού των πόρων του ελληνικού δημοσίου».





ΠΗΓΗ:NEWSDAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου