Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Θανατική ποινή σε 11 για τον εμπρησμό αμαξοστοιχίας το 2002

 Φωτογραφίες των θυμάτων από ινδουστική τελετή στη μνήμη τους

Την καταδίκη σε θάνατο 11 ανθρώπων επιδίκασε σήμερα ειδικό δικαστήριο...
 στην Ινδία για τον εμπρησμό αμαξοστοιχίας το 2002, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 59 επιβάτες κι έγινε αφορμή για να ξεσπάσουν αιματηρές θρησκευτικές ταραχές.


Το δικαστήριο έκρινε ένοχους 31 ανθρώπους, όλοι μουσουλμάνοι, με την κατηγορία της συνωμοσίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας και αθώωσε άλλους 63 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Σε 11 καταδικασθέντες επιβλήθηκε η θανατική ποινή και στους υπόλοιπους 20 η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.



Η επιβατική αμαξοστοιχία μετέφερε ινδουϊστές πιστούς στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας από την ιερή πόλη Αγιόντια στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές όταν δέχτηκε επίθεση κοντά στην πόλη Γκόντρα και εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα βαγόνι του. Ινδουιστικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι η επίθεση ήταν μια καλά σχεδιασμένη συνωμοσία. Μετά τον εμπρησμό ξέσπασαν θρησκευτικές ταραχές στο Γκουτζαράτ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι.



Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο NDTV το δικαστήριο περιέγραψε τους καταδικασθέντες ως έναν “πυρήνα” περίπου 1.000 ανθρώπων που χρησιμοποίησε πάνω από 100 λίτρα πετρελαίου για να πυρπολήσει την αμαξοστοιχία. Οι καταδικασθέντες αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου