Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Σε 20 χρόνια το Νερό θα είναι....Πετρέλαιο



Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μόνο τη μισή ποσότητα νερού από αυτή που θα χρειάζεται για να καλύψει βασικές ανάγκες.Τα υδάτινα αποθέματα τότε ίσως γίνουν αιτία πολέμων, όπως γίνεται τώρα με το πετρέλαιο.Σε αυτή την κατάληξη έφτασαν 300 περίπου επιστήμονες και οικονομολόγοι που συναντήθηκαν στην Οτάβα του Καναδά από τις 28/2 έως τις 3/3 στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Καναδικό Δίκτυο Νερού (CWN) με στόχο την παρουσίαση και διερεύνηση νέων εργαλείων, πρακτικών και ιδεών για την καλύτερη διαχείριση του πιο πολύτιμου αγαθού.



Εάν δεν θέλουμε να φτάσουμε σε τέτοια δραματική εξέλιξη, πρέπει...
 να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα υπάρχοντα αποθέματα, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, με καλύτερα δίκτυα διανομής και φυσικά με την ελάττωση των ποσοτήτων που καταναλώνονται στα νοικοκυριά, στη γεωργία, η οποία απορροφά το 70% του διαθέσιμου νερού παγκοσμίως, αλλά και στη βιομηχανία.



Για να κατανοήσουμε καλύτερα την αλόγιστη χρήση του νερού, να σημειώσουμε ότι το 90% των ποσοτήτων του γλυκού νερού που καταναλώνεται στον πλανήτη, χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων και ενέργειας, χωρίς να «εμπεριέχεται» σε ένα προϊόν κατά την παραγωγή του. Αυτό το νερό συνήθως αναφέρεται σαν «εικονικό νερό» [Virtual water].



«Αυτό που ο κόσμος δεν γνωρίζει είναι το πόσο νερό υπάρχει σε ότι καταναλώνουμε.» Δήλωσε ο κύριος Νίκολας Πάρκερ [Nicholas Parker], Διευθυντής της Cleantech Group. «Ίσως δεν είναι και τόσο προφανές όμως, για να κατασκευαστεί ένας υπολογιστής χρειάζονται 1.5 τόνος «εικονικό νερό». Για ένα κιλό βοδινού κρέατος μέχρι και 30 τόνοι, για ένα παντελόνι τζιν 6 τόνοι, ενώ για ένα 1 κιλό κοτόπουλο εώς 4 τόνοι, νερό.»



Το Διεθνές εμπόριο «εικονικού νερού» ξεπερνά τους 800 δισ. τόνους ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 10 ποταμούς σαν τον Νείλο.



Απίστευτο; Κι όμως είναι αληθινό.



«Οι Κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες και τα οικοσυστήματα. Δυστυχώς σε λίγο καιρό κάποιες περιοχές θα έχουν άφθονο νερό και πολλές άλλες καθόλου. Το νερό είναι ένα τοπικό ζήτημα και απαιτεί λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε περιοχής. Δυστυχώς, οι περισσότερες κοινότητες -ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες- δεν είναι προετοιμασμένες ώστε να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες», λέει ο κύριος Tzαφάρ Αντίλ [Zafar Adeel], πρόεδρος του UN Water του συντονιστικού οργάνου του ΟΗΕ για το νερό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου