Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Καρκινοπαθής δεν είχε να πληρώσει μια εξέταση

Αναγκάστηκε να ζητήσει χρήματα μέσω του διαδικτύου. Ο λόγος για μια καρκινοπαθή από την Κρήτη η οποία δεν μπορούσε να πληρώσει μια υψηλής ευκρίνειας τομογραφία στον "Ευαγγελισμό".




Η συγκεκριμένη εξέταση είναι ακριβή, της ποζιτρονιακής υπολογιστικής τομογραφίας -της γνωστής ως PET/CT- με την οποία γίνεται διάγνωση του σταδίου του κακοήθους όγκου ή αξιολογεί την ανταπόκριση στη θεραπεία (ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία).



Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί τέσσερις μονάδες PET/CT, εκ των οποίων μία.......
 είναι στον "Ευαγγελισμό", δύο στον ιδιωτικό τομέα και μία στην Ακαδημία Αθηνών.



Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ριζοσπάστης", στον «Ευαγγελισμό» η εξέταση PET/CT κοστολογείται 1.500 ευρώ, αλλά στον ιδιωτικό τομέα ο ασθενής πληρώνει από 2.500 - 3.000 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι πρώτα πληρώνουν την εξέταση και στη συνέχεια εισπράττουν από το Ταμείο τους το ποσό των 1.500 ευρώ ή αντίστοιχα μειωμένο κατά το ποσοστό που προβλέπει ο κανονισμός παροχών του Ταμείου τους.



Εκτός από τη συγκεκριμένη καρκινοπαθή, και άλλοι ασθενείς δεν έχουν τα 1.500 ευρώ να τα προκαταβάλουν και μετά να περιμένουν πότε θα τους επιστραφούν ολόκληρα ή μέρος τους, ανάλογα το Ταμείο τους.



Μάλιστα η συγκεκριμένη ασθενής, μητέρα τριών παιδιών, μίλησε στην εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση" της ΝΕΤ όπου και δήλωσε πως έχει σταματήσει τη θεραπεία της εδώ και τρεις μήνες, καθώς δεν έχει κάνει την εξέταση.



Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Ιωάννης Σαρηβουγιούκας, ο οποίος παραδέχτηκε το πρόβλημα και υποστήριξε ότι θα υπάρξει ρύθμιση στο μέλλον για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.



Ευτυχώς για τη γυναίκα, στην εκπομπή βρισκόταν και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και μετά τη συνολική πίεση που ασκήθηκε, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ δεσμεύτηκε ότι η ασθενής θα κάνει την εξέταση στον "Ευαγγελισμό", χωρίς να πληρώσει τα 1.500 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου